ضرورت انتخاب روش پایدارسازی گود
بهدلیل پرمخاطره بودن گودبرداری در مناطق شهری، پایدارسازی دیوار گودبرداری، باید براساس اصول فنی و ضوابط مهندسی انجام شود تا سازههای مجاور از خطرات ناشی از گودبرداری مانند ایجاد درز و ترک یا تخریب کامل مصون بمانند.
از گزینههای مختلف پایدارسازی در گودبرداریهای شهری میتوان به انواع سازههای نگهبان، میخکوبی و انکراژ اشاره نمود. در سالیان اخیر، مشکلات فراوانی در حوزه گودبردای بهدلیل عدم شناخت کافی از ضرورتهای طراحی و همینطور اجرای گودبرداریها مطابق ضوابط فنی، بروز کرده است؛ بههمین دلیل انتخاب یکی از روشهای پایدارسازی گود یک مسئله مهم میباشد و نیازمند درک عمیق از رفتار سازهها و داشتن دانش و تجربه مهندسی است.

انتخاب روش پایدارسازی گود
- عوامل اصلی در انتخاب روش و نوع پایدارسازی شامل عمق گود، شرایط ژئوتکنیکی، وضعیت آب زیرزمینی، ابعاد زمین، ملاحظات اقتصادی، سرعت اجرا، شرایط همجواریها و اجازه ورود به حریم همسایه است.
- در گودهای با عمق کم، گزینههای اولیه میتواند شامل شمعهای ردیفی، خرپا، تیرکهای میل، میخکوبی یا انکراژ باشد.
- در گودهای با عمق زیاد میتوان از روشهای انکراژ با شمع یا بدون آن، مهار متقابل یا روش بالا-پایین استفاده کرد.
- درصورتیکه ورود به زمین زیر همجواریها مجاز نباشد، باید یکی از روشهای پایدارسازی از داخل گود مانند خرپا، تیرکهای مایل، مهار متقابل یا روش بالا-پایین را بهکار برد.
- درصورتیکه سرعت بالای ساخت بخش روسازه مورد نظر باشد، بهکارگیری روش بالا-پایین بهعلت امکان اجرای همزمان روسازه و زیرسازه باعث کاهش زمان پروژه میگردد.

با افزایش جمعیت در شهرهای بزرگی مانند تهران لازم است از روشهای پایدارسازی گود استفاده کنند. این روشهای گودبرداری باید مناسب ساختمان باشند تا بتوانند ضمن کاهش هزینههای ساخت و ساز سرعت و استحکام سازه را بالا ببرند. در حال حاضر روشهای پایدارسازی گود زیادی وجود دارند که معرفی هر کدام از آنها به شما کمک میکند تا به صورت کلی با آنها آشنا شوید. گروه رویش به عنوان یکی از شرکتهای مهندسی و ساختمانی انواع روشهای پایدارسازی گود را با استانداردهای لازم برای سازههای شما اجرا میکنند. آنها میتوانند با توجه به سازه شما بهترین روش پایدارسازی گود را پیشنهاد دهند تا سرعت عمل گودبرداری ساختمان شما را افزایش دهند.
انواع روشهای پایدارسازی گود ساختمان
همان طور که میدانید گودبرداری ساختمان میتواند تعادل ژئواستاتیکی زمین را به هم بزند و ناپایداریهای زیادی مانند ناپایداری جداره گود، نشست زمین مجاور گود و تورم و بالا زدگی کف گود را به دنبال داشته باشد. به همین دلیل از انواع روشهای پایدارسازی گود استفاده میکنند. هر کدام از روشهای پایدارسازی گود برای خود مزایا و معایب مختلفی دارند که میتواند در ساختمانهای مختلف مورد استفاده قرار بگیرند. در واقع شما بر اساس مزایا و معایب آنها میتوانید شناسایی کنید که کدام روش برای چه ساختمانهایی مناسب هستند. علاوه بر آن شما باید بدانید که در هر کدام از روشهای پایدارسازی گود باید از چه تجهیزات ساخت، ایمنی، کسب اجازه برای ورود به حریم همسایه و غیره استفاده کنید.
- گودبرداری به روش تاپ دان
- گودبرداری شیبدار
- گودبرداری به کمک مهار متقابل
- گودبرداری به کمک سازه نگهبان خرپایی
- گودبرداری به کمک تیرکهای مایل
- گودبرداری به کمک سپرکوبی
- گودبرداری به روش میخکوبی
- گودبرداری به کمک سیستم مهارسازی
- گودبرداری به روش انکراژ
- گودبرداری به کمک ترکیب میخکوبی و انکراژ
- گودبرداری به روش جزیرهای
در ادامه برای آشنایی بیشتر شما چند مورد از انواع روشهای پایدارسازی گود را معرفی میکنیم.
۱. معرفی گودبرداری به روش میخکوبی یا نیلینگ
این روش یکی از روشهای پایدارسازی گود است که از روش تونل سازی اتریشی الگو گرفته است. این روش برای اولین باز در سال 1961 در ونکوور معرفی شد. در این روش شما از میلههای فولادی که به آنها میخ یا نیل گفته میشود برای پایدارسازی گود استفاده میکنید. به این روش که آنها را در فواصل نزدیک به هم در دیواره خاک گود فرو میکنید تا مسلح سازی و مقاومسازی خاکهای گود را انجام دهید.
۲. معرفی گودبرداری به کمک سازه نگهبان خرپایی
یکی از انواع روشهای پایدارسازی گود، روش خرپایی است که نمونههای زیادی از آن را میتوانید در سطح شهرهای مختلف مشاهده کنید. این روش به دلیل سهولت استفاده و پیادهسازی آسان آن طرفداران زیادی دارد و مورد توجه مهندسان ساختمان زیادی قرار گرفته است. در این روش شما چاهی را جهت استقرار عضو قائم حفر میکنید؛ در قسمت تحتانی آن شبکه آرماتور را نصب کرده و آن را با بتن پر میکنند. این کار میتواند عضو قائم را به فونداسیون سازه متصل کند و آن را محکم نگه دارد. بعد از آن با شیب مناسب خاک محل اجرای زیرسازی و فونداسیون را گودبرداری میکنند تا یال مایل خرپا به موازات شیب را قرار دهند. سپس گودبرداری از حالت شیبدار به حالت قایم تغییر یافته و آن را ادامه میدهند. در نهایت نیز با اتصال اعضای فرعی خرپا (بادبندها) میتوانند سازه نگهبان خرپای خود را بسازند.
۳. معرفی گودبرداری به کمک سیستم سپرکوبی
سپرکوبی یکی از روشهای رایج گودبرداری در ساختمانهای مختلف است که در آن نوعی ورقههای نازک فلزی، چوبی و یا بتنی برای جدا کردن قسمتی از خاک استفاده میکنند. این سپرها توسط چکش پنوماتیک به سطح زمین کوبیده میشوند و آنها را در زیر خاک با انواع اتصالات مختلف به هم وصل میکنند و یک جداره پیوسته در زیر خاک تشکیل میدهند. بعد از آن شما میتوانید به راحتی خاک بالا سپرها را از آنها جدا کنید. سپس دوباره سپرها را تا عمق مورد نظر خود در زیر خاک کوبیده و این کار را تا تراز صفر- صفر ادامه دهید.
۴. معرفی گودبرداری به روش تاپ دان
یکی از روشهای گودبرداری و اجرای سازه به روش تاپ دان است که در آن شما میتوانید سرعت عمل ساخت و ساز را به صورت چشمگیری افزایش دهید. در این روش شما با استفاده از چاههای حفر شده، آرماتوربندی ستونهای ساختمان را در آنها قرار میدهید و با بتن آنها را پر مینمایید. بعد از آن لازم است سقف طبقه هم کف را ایجاد کنید. بلافاصله بعد از آن که سقف طبقه هم کف سفت و محکم شد میتوانید با استفاده از ماشینآلات حفاری طبقات زیرین را حفاری کنید. وقتی به سقف طبقه زیرین رسیدید میتوانید دوباره سقف آن را ایجاد کنید و این روش را تا رسیدن به تراز هم کف ساختمان ادامه دهید. در آنجا نیز با آرماتوربندی محکم کاری کنید.
در حال حاضر این روش به عنوان یکی از روشهای شناخته شدهای است که شما با مطالعه معایب و مزایای تاپ دان میتوانید به سرعت عمل بیشتر آنها در ساختمانسازیها پی ببرید. البته مقایسه روش تاپ دان با دیگر روشهای پایدارسازی گود به شما کمک میکند تا بهتر بتوانید این روش نوین گودبرداری را بشناسید.
۵. معرفی گودبرداری به کمک مهار متقابل
در این روش از پایدارسازی گود، چاهکهایی با فاصله معین و در دو طرف مقابل گود ایجاد میکنند و در درون آنها پروفیل H و یا لوله قرار میدهند. حال برای محکم کاری درون این چاهکها را با ملات سبک پر میکنند تا گودبرداری برای ساخت ساختمان ایمن باشد. همچنین برای افزایش ایمنی و پایداری گودبرداریها در فواصلی برای مهار نیروی رانش زمین تیرکهایی متکی به پروفیلها یا لولهها را در دو طرف گود قرار میدهند که میتواند احتمال ریزش خاک را در بین ستونهای گود کاهش دهد. در حال حاضر استفاده از این روش مزایای زیادی دارد که میتواند هزینه گودبرداری و سرعت اجرا سازه را مدیریت کند.
۶. معرفی پایدارسازی گود با سیستم مهارسازی
یکی از انواع روشهای پایدارسازی گود استفاده از سیستم مهارسازی است که در این روش در حاشیه زمینی که قرار است گودبرداری شود چاههایی به عمق گود به اضافه شمعهای تحتانی آن حفر میکنند. بعد از آن که چاهها حفر شدند و پروفیلها را در درون آن قرار دادند انتهای این پروفیلها را به اندازه 0.25 تا 0.35 عمق گودبرداری به پایینتر از رقوم کف گود در بخش شمع ادامه میدهند تا گیرداری این پروفیلها تامین شود.
بعد از آن پروفیلها با شمعها در خاک قرار داده شده و گودبرداری را به صورت مرحله به مرحله در آن اجرا میکنند. در قسمتهایی از خاک را گودبرداری شدند برای افزایش ایمنی دیوارها از روش گودبرداری مهار متقابل استفاده میکنند. در واقع این روش ترکیبی از روش تاپ دان و روش مهار متقابل است که می تواند برای ساختمانهایی با خاک بسیار سست مناسب باشد.
خلاصه
افرادی که قصد دارند ساختمان خود را گودبرداری کنند به دنبال استفاده از بهترین و ارزانترین روشهای پایدارسازی گود هستند که در حال حاضر روشهای زیادی برای این بخش از ساختمانسازی وجود دارد که شما میتوانید نمونههای زیادی از آن را استفاده کنید. به طوری که هر کدام از آنها مزایا و معایبی دارد که با اطلاع از آنها میتوانید بهتر تصمیمگیری کنید. گروه رویش به عنوان یکی از شرکتهای فعال در زمینه طراحی و گودبرداری ساختمان میتواند در این زمینه شما را بهتر راهنمایی کند. لذا جهت دریافت هر گونه مشاوره در رابطه با انتخاب بهترین روش پایدار سازی خاک گود با ما در ارتباط باشید.ط