یکی از موارد مهم ساخت انواع خانه‌ها و ساختمان‌های مختلف تعیین زیربنا است. شما بر اساس زیربنا باید برنامه‌ریزی نمایید و مطابق با آن مراحل مختلف ساختمان‌سازی خود را شروع کنید. قبل از شروع هر پروژه‌ای مهندسان ساختمان در مورد زیربنای ساختمان و نحوه محاسبه آن تحقیق می‌کنند تا بتوانند مراحل بعدی آن را مطابق با قوانین ساختمان‌سازی به پیش ببرند. حال اگر در مورد زیربنای ساختمان و نحوه محاسبه آن اطلاعاتی ندارید گروه رویش آن را برای شما مطرح خواهد کرد.

منظور از زیربنا ساختمان چیست؟زیربنای ساختمان و نحوه محاسبه آن

زیربنا، یکی از اصطلاحاتی است که شما تاکنون مطالب زیادی را در مورد آن شنید؛ اما باید بدانید که معنی زیربنای ساختمان از معنی عامیانه آن جدا است و این اصطلاح با مساحت ملک متفاوت است. منظور از زیربنا در قوانین ثبتی و شهرداری به معنی مساحت کلی هر کدام از طبقات است که به هنگام محاسبه مساحت کل بنا باید مساحت سطح طبقات روی زمین و زیرزمین را نیز با هم محاسبه کنید.

معرفی برخی از اصلاحات مهم در محاسبه زیربنای ساختمان

به هنگام محاسبه زیربنای ساختمان ممکن است شما اصطلاحات زیادی را شنیده باشید که آشنایی با برخی از این به هنگام محاسبه زیربنای ساختمان مهم هستند. به همین دلیل قبل از بیان این مطلب در مورد این اصطلاحات صحبت خواهیم کرد.

مشاعات ساختمان

در قانون شهرسازی کشور به قسمت‌های مشترک یک ساختمان مشاع گفته می‌شود. این قسمت‌ها تنها به یک یا چند آپارتمان تعلق ندارد و همه مالکان آپارتمان‌ها می‌توانند از آن استفاده کنند. محل اختتام پله، ورود به بام، پله‌های ایمنی، پله‌های فرار، حیاط، حیاط خلوت، محوطه ساختمان، باغ، پارک، محل عبور کانال کولر و لوله بخاری داخل فضای آپارتمان، ایوان و تراس، انبار عمومی ساختمان، اتاق سرایداری در هر قسمت بنا که واقع شود، دستگاه آسانسور و محل آن، چاه‌های فاضلاب، لابی، سالن اجتماعات، فضاهای ورزشی مانند سالن بدنسازی، استخر سونا و جکوزی، پشت بام و بسیاری از بخش‌های عمومی از جمله قسمت‌های مشاع یک ساختمان هستند. به طوری که شما نباید آن‌ها را در زیربنای ساختمان و نحوه محاسبه آن در نظر بگیرید.

مطالعه بیشتر: بیم چیست؟

مفروزات ساختمان

در طراحی داخلی آپارتمان‌های مختلف تجاری و مسکونی تراس و بالکن رو باز و مسقف، پارکینگ اختصاصی و انباری اختصاصی جزء مفروزات آپارتمان هستند. این قسمت‌ها از حالت ملک مشاع خارج شده و تنها به یک فرد تعلق می‌گیرند. به طوری که در زیربنای ساختمان و نحوه محاسبه آن این قسمت‌ها را دخالت می‌دهند.

در نقشه شهرداریُ دیواری که بین آپارتمان و بخش مشاع قرار دارد به آن مفروزات ساختمان می‌گویند. لازم به ذکر است دیوارهایی که بین دو واحد آپارتمان مشترک هستند و در اسکلت اصلی ساختمان قرار ندارند؛ بین مالکین دو آپارتمان مشترک خواهند بود.

پارکینگ‌هایی که در برخی از ساختمان‌ها بدون دیوار با عرض 2.5 تا 3 متر و طول 5 متر قرار دارند با توجه به نقشه، برای هر واحد به صورت مجزا محاسبه می‌شوند. اگر آپارتمان شما از نوع دوبلکس باشد در این صورت فضای هر کدام از طبقات به صورت جداگانه محاسبه می‌شود. راه‌پله‌ای که در میان آن‌ها وجود دارد، جزوه زیربنای قسمت پایین ساختمان خواهد بود.

نحوه به دست آوردن زیربنای ساختمان و نحوه محاسبه آن‌هانحوه به دست آوردن زیربنای ساختمان و نحوه محاسبه آن‌ها

در این جا برای شما قسمت‌های مختلف یک ساختمان و نحوه محاسبه آن‌ها بیان می‌کنیم تا شما در مواجه با یک ساختمان چگونه به متراژ آن برسید.

نحوه محاسبه زیربنای ساختمان

ساختمان‌هایی که شکل هندسی مشخصی دارند مترکشی و محاسبه مساحت آن‌ها بسیار آسان است؛ زیرا شما اندازه هر کدام از اضلاع را به دست آورده و مساحت زیربنای آن را محاسبه می‌کنید؛ اما متاسفانه در حال حاضر تمام ساختمان‌ها شکل هندسی مشخصی ندارند و شما برای زیربنای ساختمان و نحوه محاسبه آن باید ساختمان را تا جایی که می‌توانید به اشکال هندسی ساده مانند مربع، مستطیل و مثلث تقسیم کنید. برای این کار می‌توانید فضای بین اشکال مختلف را با گچ و سایر ابزارهای مختلف خط‌کشی کرده و مشخص نمایید. بعد از آن مساحت هر کدام را محاسبه کرده و با هم جمع کنید.

فرمول‌های ساده محاسبه زیربنای ساختمان

همان طور که در بالا اشاره کردیم ساختمان‌هایی که شکل هندسی مشخصی ندارند را به شکل‌های هندسی مشخص تقسیم کرده و بعد از آن طبق فرمول زیر متراژ آن‌ها را محاسبه کنید.

مساحت اشکال مربعی با ضلع a:

a×a

مساحت اشکال مستطیلی با ضلع‌های a و b:

 a×b

مساحت اشکال مثلثی با ارتفاع a و قاعده b:

÷ (a×b)2

مساحت ذوزنقه‌ای با ارتفاع a و قاعده بزرگ b و قاعده کوچک c:

 2÷ (c*(a + b))

در برخی مواقع مشاهده شده است که در تقسیم هندسی مساحت ساختمان با اشکال هندسی مانند نیم‌دایره مواجه می‌شوید که برای به دست آوردن مساحت تقریبی آن‌ها می‌توانید طبق فرمول‌های زیر اقدام کنید.

  • اندازه قسمت صاف یا همان قطر دایره را محاسبه کنید.
  • عدد به دست آمده را تقسیم بر دو کنید تا شعاع دایره محاسبه شود.
  • حالا می‌توانید مساحت دایره را با استفاده از فرمول زیر به دست بیاورید:
    عدد پی× شعاع×شعاع = مساحت دایره

حالا چون شکل ما نیم‌دایره است مساحت کل دایره را باید تقسیم بر دو کنیم که می‌شود:

۲÷ (عدد پی× شعاع×شعاع) = مساحت نیم‌دایره

حال اگر شکل به دست آمده شما نیمی از دایره نباشد. در این صورت باید حدس بزنید که چه حجمی از آن خواهد بود. به عنوان مثال اگر ربعی از یک دایره کامل باشد؛ آنگاه شما عدد به دست آمده را تقسیم بر 4 کنید.

محاسبه متراژ آپارتمان با کف‌پوش‌ها

یکی از روش‌های تعیین زیربنای ساختمان و نحوه محاسبه آن استفاده از کف‌پوش‌ها است. در این روش باید کف ساختمان شما با کف‌پوش‌ها یا پارکت‌ها کاملا پوشیده شود که با اندازه‌گیری مساحت هر کدام از کف‌پوش‌ها می‌توانید آن‌ها را به کل تعداد کف‌پوش‌ها ضرب کنید. در این روش باید دقت کنید که اندازه تمام کف‌پوش‌ها با هم یکسان هستند و شما می‌توانید از آن‌ها به عنوان واحد اندازه‌گیری استفاده کنید. معمولا این روش از محاسبه زیربنای ساختمان زمانی کاربرد دارد که شما وسایل اندازه‌گیری ندارید.

نحوه محاسبه بالکن و تراس آپارتمان

در نقشه شهرداری مساحت بالکن‌های تا عمق 3 متر و مسقف طبق روش زیر محاسبه می‌شوند. دقت نمایید که این بالکن‌ها تنها در آپارتمان‌های مسکونی برای تشویق مردم به احداث بالکن و بالا بردن کیفیت ساختمان‌ها جزو زیربنای آن‌ها محاسبه می‌شوند.

  • بالکنی که 3 طرف آن باز است، 2 (نصف) مساحت آن جزء متراژ ساختمان محاسبه می‌شود.
  • اگر بالکن از 3 طرف بسته باشد، در این صورت 2 (سه دوم) مساحت آن جزء زیربنا آپارتمان محسوب می‌شود.
  • بالکنی که 3 طرف آن بسته باشد، در این صورت 3 (دو سوم) مساحت آن جزء زیربنا خواهد بود.

حال اگر عمق مساحت بالکن بیشتر از 3 متر باشد در این صورت کل بالکن جزو مساحت واحد خواهد بود.

محاسبه راه‌پله‌ ساختمان‌ها

 همان طور که می‌دانید در محاسبه زیربنای ساختمان راه‌پله‌ها را نیز باید در نظر بگیرید. برای محاسبه مساحت راه‌پله‌ها باید مساحت پشت دیوار جانبی تا آکس دیوارهای داخلی را با مساحت راه‌پله آکس به آکس دیوارها محاسبه کنند.

خلاصه

یکی از فاکتورهای مهم در خرید و فروش یا ساخت ساختمان‌های مختلف تعیین زیربنای آن‌ها است. در قانون شهرداری برای زیربنای ساختمان و نحوه محاسبه آن‌ها معیارهایی را در نظر گرفته‌اند که شما باید مطابق با آن‌ها اقدام کنید. در ساختمان‌های مختلف که چند واحد جدا دارند شما نمی‌توانید مشاع را جزوه زیربنا در نظر بگیرید. حال اگر می‌خواهید برای ساختمان‌های خود یک زیربنای دقیقی تعیین نمایید می‌توانید از کارشناسان گروه رویش کمک بگیرید.

محتواهای مرتبط