امروزه مهندسان ساختمان برای این که مقاومت سازه‌ها را در برابر نیروهای کششی افزایش دهند از بتن‌های پیش تنیده استفاده می‌کنند. ساختمان‌هایی که بتن‌های آن با این ساختار ایجاد شده‌اند به آن‌ها سازه ساختمانی پیش تنیده می‌گویند. استفاده از این ساختمان‌ها در حال حاضر به شدت رونق یافته است؛ زیرا مقاومت ساختمان‌ها را افزایش می‌دهد و در برابر نیروهای مختلف استحکام بالایی دارد. به طوری که گروه رویش می‌تواند در این مورد شما را بیشتر راهنمایی کند و اطلاعات لازم را قبل از شروع پروژه ارائه دهد.

منظور از سازه ساختمانی پیش تنیده چیست؟

سازه ساختمانی پیش تنیده ساختمانی است که در آن از بتن‌های پیش تنیده (Prestressed concrete) استفاده می‌کنند. در این ساختمان‌ها بتن‌ها طی اقداماتی تقویت شده و مقاومت آن‌ها در برابر کشش افزایش می‌یابد. در واقع در آن‌ها مفتول‌های فولادی به کار برده می‌شود که آن‌ها را قبل یا بعد از بتن‌ریزی قرار می‌دهند.

در ساختمان‌های پیش تنیده کشیدن کابل و مفتول‌ها پیش از بتن‌ریزی انجام می‌شود. بدین صورت که مفتول یا کابل فولادی را بر روی یک بستر پیش ساخته قرار می‌دهند و آن‌ها را از دو سر انتها می‌کشند و بعد از آن عملیات بتن‌ریزی را انجام می‌دهند. بعد از آن که بین فولاد و بتن چسبندگی لازم ایجاد شد، مقاومت لازم در بتن فراهم می‌شود. بعد از آن کابل‌ها را برش می‌زنند تا نیروی کششی فولاد به سازه بتنی منتقل شود.

استفاده از این روش در حال حاضر به شدت رونق یافته است. به طوری که در کارخانه‌ها و کارگاه‌های زیادی از آن برای ساخت ساختمان‌های پیش تنیده استفاده می‌کنند.

ویژگی‌های سازه ساختمانی پیش تنیده

ویژگی‌های سازه ساختمانی پیش تنیده

پیش تنیدگی شیوه‌ای است که در آن یک تنش اولیه، ثابت، دائمی و همیشگی (Prestress) در سازه یا عضو بتنی ایجاد می‌شود. این کار باعث می‌شود تا برخی از تنش‌های مرده و زنده در سازه بتنی خنثی شده و مقاومت سازه بتنی در برابر فشار های مختلف زیاد ‌شود.

هدف از ایجاد ساختمان‌های پیش تنیده به صورت کلی کاهش تنش‌های کششی و محدود کردن ترک‌های ناشی از ایجاد فشار بر روی سازه است. این فشار ها می‌توانند بر اثر زلزله، تغییرات آب و هوایی و غیره ایجاد شوند. در حالت عادی بتن‌ها مقاومت بالایی در برابر فشار دارند ولی استقامت آن‌ها در برابر کشش بسیار پایین است و احتمال ترک برداشتن در آن‌ها وجود دارد؛ بنابراین اگر شما نیروی کمی به آن وارد کنید مقاومت آن کاهش یافته و ممکن است به راحتی استقامت خود را از دست بدهد؛ بنابراین می‌توان دریافت که استفاده از ساختمان‌های پیش تنیده در مناطق زلزله‌خیز بسیار مناسب است.

مزایا استفاده از بتن پیش تنیده در سازه‌های مختلف

استفاده از بتن‌های پیش تنیده مزایای زیادی نسبت به بتن‌های دیگر دارد. به کمک آن‌ها می‌توان کیفیت ساختمان خود را افزایش داد و با اضافه کردن فاکتورهایی در آن طول عمر مفید ساختمان‌ها را زیاد کرد. حال در ادامه به چند مورد از مزایا سازه ساختمانی پیش تنیده اشاره می‌کنیم.

انعطاف‌پذیری

انعطاف‌پذیری بالا را می‌توان جزو اولین مزیت‌های استفاده از این بتن‌ها دانست؛ زیرا شما با ایجاد نیروی کمی می‌توانید کشش ساختمان را در برابر فشار ها افزایش دهید.

جلوگیری از ترک برداشتن

یکی از مهم‌ترین مزایا ساختمان‌های پیش تنیده، نبودن ترک‌های دائم در آن است. این کار می‌تواند عمر مفید سازه و ماندگاری آن‌ها را زیاد کند.

کاهش وزن سازه بتنی

استفاده از این فناوری در ساخت سازه نیاز به مصرف بتن و فولاد کمتری دارد. لذا می‌تواند وزن سازه شما را کمتر کند.

معایب استفاده از بتن پیش تنیده در ساختمان‌های مختلف

استفاده از فناوری پیش تنیده در ساختمان‌های مختلف معایبی نیز دارد. به طوری که شما قبل از استفاده از آن‌ها باید آن‌ها را با انواع سازه‌ های ساختمانی مقایسه کنید. حال در ادامه معایب این ساختمان‌سازی را به شما بیان می‌کنیم.

خطرات زیانبار در صورت تخریب

با توجه به این که در ساختمان‌های پیش تنیده از میلگردهای زیادی استفاده می‌شود. لذا در صورتی که تخریب شود خطرات زیادی را وارد می‌کند. به همین دلیل شما باید برای تخریب این نوع ساختمان‌ها از تیم مهندسی خبره استفاده کنید.

افت کیفیت کابل‌ها

یکی دیگر از معایب سازه ساختمانی پیش تنیده این است که در آن کابل‌ها می‌توانند به دلایل مختلفی مانند کهولت کرنش (relaxation) و شل ­شدگی فولاد، کاهش اصطکاک بین کابل و غلاف، لغزش مهار انتهایی و فرو رفتن  در ابتدا و انتهای کابل، جمع شدگی بتن یا خزش و انقباض و آب ­رفتگی بتن به مرور زمان کیفیت خود را از دست دهند.

هزینه ساخت و ساز زیاد

برای ساخت ساختمان‌های پیش تنیده از مصالح ساختمانی متنوعی استفاده می‌کنند و در آن شما نیاز به دانش فنی بالا و مهندسان توانمند دارید تا آن‌ها را برای شما پیاده‌سازی کنند. همچنین برای حمل و جابجایی قطعات آن‌ها نیاز به جرثقیل دارید؛ بنابراین این مراحل می‌تواند هزینه سازه ساختمانی پیش تنیده شما را زیاد و آن را دشوار کند.

کاربرد سازه ساختمانی پیش تنیده

با توجه به تعریف ساختمان‌های پیش تنیده متوجه شدید که این نوع سازه‌های چگونه هستند و به چه روشی ساخته می‌شوند. با این حال در ادامه به کاربرد سازه ساختمانی پیش تنیده اشاره می‌کنیم.

در حال حاضر استفاده از این نوع سازه‌ها در ساخت پل، منابع آب و بزرگراه‌ها زیاد است. در واقع از آن‌ها برای ساخت دیوار و ستون‌های معمولی استفاده نمی‌شود؛ اما در برخی مواقع مشاهده شده است که استفاده از این روش ساختمان‌سازی در دیوارهای حائل یا باربر، دال‌ها، ستون‌ها و تیرها یک روش اقتصادی است. به طوری که مهندسان ساختمان از روش پیش تنیده در آن‌ها استفاده می‌کنند.

مهندسان ساختمان به صورت کلی برای دهانه‌های اجرایی ۶ متر از بتن‌های ساده استفاده می‌کنند. در حالی که اگر دهانه‌ آن‌ها بیشتر از ۹ متر باشد، استفاده از ساختمان‌های پیش تنیده توصیه می‌شود. این کار می‌تواند ضمن این که طول عمر مفید سازه را افزایش دهد، از نظر اقتصادی نیز به صرفه است.

کاربرد ساختمان‌های پیش تنیده تنها به موارد بالا خلاصه نمی‌شود و از آن در ساخت اداره‌ها، ساختمان‌های تجاری و بیمارستان‌ها نیز استفاده می‌کنند. با توجه به این که در این مکان‌ها افرادی زیادی رفت و آمد می‌کنند؛ لذا آن‌ها باید از نظر ایمنی کاملا قابل اطمینان باشند. به همین دلیل مهندسان ساختمان از سازه ساختمانی پیش تنیده استفاده می‌کنند. استفاده از این سازه‌ها در پارکینگ‌های طبقاتی نیز وجود دارد؛ زیرا شما با کمک سیستم پیش تنیدگی می‌توانید فاصله ستون‌ها را از هم زیاد کنید که این کار فضای پارکینگ‌ها را برای قرار دادن ماشین بیشتر می‌کند.

استفاده از بتن‌های پیش تنیده در برج‌های مرتفع نیز به چشم می‌خورد؛ زیرا در آن از دال‌های پیش کشیده استفاده می‌کنند که ارتفاع طبقات را به صورت چشمگیری افزایش می‌دهد.

برای ارتباط با کارشناسان و مهندسان گروه رویش با شماره ۳۴۵۵۷۱۶۴-۰۲۳ تماس بگیرید.

خلاصه

سازه ساختمانی پیش تنیده یکی از سازه‌های ساختمانی است که در آن از سیم و مفتول‌های فولادی برای ایجاد نیروی تنیدگی در ساختمان استفاده می‌کنند. این کابل‌ها، قبل از بتن‌ریزی به صورت کامل کشیده می‌شوند و بتن‌ریزی روی آن‌ها انجام می‌شود. بعد از آن بتن‌ها خشک شدند و استقامت کافی را به دست آورد‌ند، کابل‌ها را رها می‌کنند تا ساختمان نیروی کششی لازم خود را به دست بیاورید.

استفاده از این روش در ساختمان‌های زیادی مانند بیمارستان‌ها، پارکینگ‌ها، ساختمان‌های تجاری، انبوه‌سازان، ادارات، برج‌های مرتفع و غیره کاربرد دارد. به طوری که شما از آن‌ها می‌توانید برای ساخت سازه‌های مهم خود استفاده کنید. مهندسان گروه رویش به عنوان پیشتازان صنعت ساختمانی در کشور می‌توانند این روش ساختمان‌سازی را مطابق با نیاز شما ایجاد کنند.

مطالب مرتبط