سازه صنعتی که طراحی و اجرای آن در قالب سازه فلزی است، کاربردهای زیادی در صنایع مختلف دارد. این سازه بر حسب اتصالات و ساختار در اشکال مختلفی تقسیم‌بندی می‌شود. جنس آن از فولاد، مس، آلومینیوم و غیره است که جهت پشتیبانی از نیروی سنگین بکار می‌رود. انواع این سازه شامل بالشتک، ستون، پل، برج، سقف و غیره بوده که در صنایع ساختمانی، دریایی، نفت، گاز، پتروشیمی و غیره بکار می‌رود. با گروه رویش در این محتوا همراه باشید تا با انواع سازه های صنعتی آشنا شویم.

روش اجرای سازه صنعتی

انواع سازه صنعتی بعد از تولید، وارد محل نصب می‌شود و جهت نصب آن از انواع دستگاه جوش، دستگاه برش، هوا برش، گیوتین، قیچی، مته، فرز و غیره استفاده می‌شود تا سازه آماده شده کیفیت مطلوبی داشته باشد. دستگاه جوش هر چه پیشرفته‌تر باشد سازه با استحکام بالاتری اجرا خواهد شد.

برای ارتباط با کارشناسان و مهندسان گروه رویش با شماره ۳۴۵۵۷۱۶۴-۰۲۳ تماس بگیرید.

انواع سازه صنعتی چیست؟

انواع سازه صنعتی- گروه رویش

سازه صنعتی در دو نوع سنگین و سبک تولید می‌شود که در اینجا هر یک را معرفی خواهیم کرد.

سازه صنعتی سبک

 سیستم اسکلت فولادی سبک از سیستم‌های ساختمانی است که در ساختمان‌های کوتاه و متوسط و ساختمان‌های صنعتی با بار کم بکار می‌رود. فولاد سبک نورد یا جوش داده شده جهت اجرای چهارچوب فلزی مناسب است و از پرلین فولادی مدل Z و C شکل جهت اجرای تیرهای دیوار و جداره بکار می‌رود. از صفحه‌های فلزی با وزن کم به عنوان ساختار محفظه‌ای دیوار و سقف بوسیله مهره و پیچ‌هایی با دوام زیاد استفاده می‌شود که از مواد آب‌بندی نیز جهت مونتاژ سازه فولادی با وزن کم بهره گرفته می‌شود.

برای کسب اطلاعات بیشتر، میتوانید مقاله کارخانه اسکلت فولادی را مطالعه نمایید. 

کاربرد سازه صنعتی سبک

سازه صنعتی سبک بسته به میزان مصرف فولاد و سرعت ساخت، مناسب کارخانجات صنعتی با دهانه متوسط و کوچک و جرثقیل کمتر از ۲۰ تن صنعتی، سالن‌های ورزشی کوچک تا متوسط، انبارها و غیره است. به علاوه به این دلیل که سازه فولادی کم وزن به آسانی تفکیک و جمع‌آوری می‌شود، برای سازه‌هایی که نیاز به تخریب دارند و موقتی هستند بکار می‌رود.

مزایا استفاده از سازه صنعتی سبک

  • قطعات صنعتی نصب راحت، باصرفه و سریعی دارند، زیرا با پیچ و مهره در مکان نصب مونتاژ می‌شوند. برخی مواقع این امکان وجود دارد که آن‌ها را روی زمین جوشکاری کرد تا بتوان واحد‌های بزرگ را ایجاد و مونتاژ کرد.
  • عایق حرارتی و صوتی هستند. اگر از دیوارهایی با عایق صوت و حرارت با راندمان بالا استفاده شود، تا ۵۰ درصد در مصرف انرژی صرفه جویی خواهد شد.
  • مقاوم در مقابل شرایط آب و هوایی سخت هستند. زیرا این سازه‌های فولادی کشش و چقرمگی خوب و ساختار محکمی دارند. به صورتی که در زمان زلزله سازه فرو نمی‌ریزد.
  • می‌توانند دهانه‌های بزرگ ایجاد کنند. زیرا استحکام بالا و وزن سبکی دارند.
  • سازگار با محیط زیست هستند، زیرا سازه اسکلت فولادی سبک با اتصالات فولادی حالت می‌گیرد. به علاوه می‌توان با استفاده دوباره از آن باعث کاهش چشمگیر ضایعات منابع شد.
  • قابلیت سازگاری با استانداردهای بعدی را دارد. تعمیر یا ترمیم سازه فولادی از قبل اجرا شده راحت است.
  • فریم فولادی دوام بالایی دارد. زیرا ساختمان فولادی با وزن سبک از جداره نازکی با خواص ورق گالوانیزه نورد سرد و ضدخوردگی تولید می‌شود.
  • قابلیت تولید به صورت سفارشی را دارد. انواع مختلفی از سازه فولادی با وزن کم وجود داشته که به صورت سفارشی می‌توان آن‌ها را تولید کرد.

سازه صنعتی سنگین

معمولا اسکلت فلزی سنگین در کارگاه های تولیدی مورد استفاده قرار میگیرد. سازه فولادی سنگین دارای چندین ویژگی است؛ مصرف فولاد در هر مترمربع بیشتر یا مساوی 50 کیلوگرم بر مترمربع است. ضخامت ورق فولادی جزء اصلی، بیشتر یا مساوی 10 میلی‌متر است. ظرفیت بالابری جرثقیل بیشتر یا مساوی 25 تن است.

انواع سازه‌های فولادی سنگین شامل سازه فولادی تک دهانه، سازه فولادی دو دهانه و سازه فولادی چند دهانه می‌شوند. به طور خاص، سازه فولادی تک دهانه از دو ردیف ستون فولادی و سازه فولادی سنگین دو دهانه معمولاً از سه ردیف ستون فولادی تشکیل شده است. علاوه بر این، در همه نوع سازه فلزی سنگین می‌توان جرثقیل‌های سقفی نصب کرد.

کاربرد سازه‌های صنعتی سنگین

سازه فولادی سنگین کاربردهای زیادی دارد که در اینجا اشاره‌ای به آن‌ها خواهیم داشت.

ساختمان‌های صنعتی فولاد

سوله‌های ذخیره‌سازی فولادی، کارگاه‌های سازه‌های فولادی، انبارهای سازه‌های فولادی و غیره

سازه‌های پشتیبانی تجهیزات

 سازه های پشتیبانی تجهیزات شامل نگهداری از تجهیزاتی مانند برج‌های دیگ بخار، کوره سیمان، جرثقیل و غیره می‌شود.

کارخانه‌های سنگین صنعتی

مانند انواع نیروگاه‌های اسکلت سنگین صنعتی عموما در کارخانه‌ها استفاده می‌شود. عموما کاربرد آن‌ها در کارخانه‌های سازه‌ای فولادی سنگین است که ظرفیت ده تا صدها تن را دارند و چرثقیل‌های سقفی بزرگ تا متوسط در آن‌ها وجود دارند. در هر متر مربع سازه سنگین از ۵۰کیلوگرم مصرف فولاد وجود دارد. قطر هر ورق فولاد آن، بالاتر از ۱۰ میلی‌متر به بالا و ظرفیت بالابری جرثقیل از ۲۵ تن به بالا است. انواع سازه فولادی سنگین مانند سازه فولادی تک، دو و سه دهانه و خاص بوده که نوع تک دهانه دارای دو ردیف فولادی و نوع دو دهانه از سه ردیف ستون فولادی برخوردار است. به علاوه در تمامی سازه فلزی امکان نصب جرثقیل سقفی وجود دارد.

برای ارتباط با کارشناسان و مهندسان گروه رویش با شماره ۳۴۵۵۷۱۶۴-۰۲۳ تماس بگیرید.

مزایای سازه صنعتی سنگین

سازه صنعتی سنگین مزایای زیادی دارد که در اینجا این مزایا را شرح می‌دهیم.

  • استحکام بالای سازه: ساختمان فولادی از مقاومت بالا، وزن کم و دهانه‌ی بزرگی برخوردار است.
  • ساخت سریع: در زمان کم اجرا می‌شود، زیرا به صورت مهندسی تولید شده است.
  • کم هزینه: بر خلاف سایر سازه‌ها مانند بتن بسیار باصرفه است.
  • مقاومت بالا: ساختمان سازه فولادی در مقابل خوردگی و آتش دوام بالایی دارد.
  • سازگار با محیط زیست: بدون آلودگی قابل بازیافت است.
  • انعطاف پذیری: به دلیل قابل بازیافت بودن در هر شکلی می‌توان سازه را با آن ساخت و در آینده تنوع ساخت در طرح‌های مختلف در آن وجود خواهد داشت.
  • عمر بالا: نگهداری راحتی و طول عمر بالایی دارد.

اجزای سازه صنعتی کدام اند؟

  1. پرلین یا لایه
  2. خرپا
  3. اسکلت فولادی
  4. چهارچوب شبکه فولادی
  5. عضو اصلی
  6. عضو ثانویه
  7. قطع آخر

پرلین یا لایه

بیشتر سازه‌های فولادی سبک برای تیرهای عمودی در سقف‌های سوله شیب دار از یک سیستم پرلین به عنوان تکیه گاه استفاده می‌کنند. این پرلین در دو نوع C و Z موجود است که پره‌های کم قطر فولادی از فولاد زاویه دار و پرلین خرپایی تشکیل شده اند.

خرپا از اجزای سازه صنعتی

در سقف سازه جزء اصلی باربر بوده که شکل آن ذوزنقه، مثلث، لوله ای، گرد، مربع، نبشی و غیره است.

اسکلت فولادی

 اسکلت فولادی از نوع تک لایه و چند لایه است که نوع مشبک و توپر آن موجود است. نوع چندلایه به شکل مؤثر کاهش دهنده ارتفاع سازه است که ظاهری زیبا و ساده دارد.

چهارچوب شبکه فولادی

به شکل عمود بر روی سازه بکار می‌رود و نسبت به ساختار تیرها، خرپا و دال به هم پیوسته و سخت است و در مقابل بارهای دینامیکی مانند زلزله مقاومت دارد.

عضو اصلی از اجزای سازه صنعتی

 ستون ها، تیرها، ستون‌های باند جرثقیل سقفی و ستون‌های مقاوم در برابر باد از این عضو هستند. ستون فولادی می‌تواند یک فولاد اچ شکل با مقطع متغیر یا مساوی باشد. نوع مقطع مساوی عموما وقتی بکار می‌رود که دهانه سازه بیشتر از ۱۵ متر و ارتفاع ستون بالاتر از ۶ متر نباشد. تیر فولادی بکار رفته عموما نوعی مقطع I شکل است که از فلنج پایین و بالا و صفحه‌ها ایجاد شده است.

عضو ثانویه یکی دیگر از اجزای سازه صنعتی

 پرلین C یا Z، دیوار سقفی و مهاربندی عمودی و افقی است که عموما پرلین C شکل در دیوار و سقف کاربرد دارد. پرلین Z شکل مناسب سقف بزرگ شیب دار است. سیستم بادبندی عمودی و افقی جهت دوام کلی قاب فولادی مناسب خواهد بود.

قطع آخر از اجزای سازه صنعتی

از جمله صفحه‌های فولادی دیوار و سقف متصل به هم هستند. پانل‌های آن‌ها به حالت کاشی استیل رنگ اجرا خواهند شد. به علاوه جهت اینکه در مصرف انرژی صرفه جویی شود و روشنایی داخلی بهبود یابد عموما به سقف پانل ترنزپرنت افزوده خواهد شد.

خلاصه

از وقتی که سازه‌های صنعتی خریداری و تا زمانی که اجرا می‌شوند، هیچ سیستم ساختمانی دیگری مانند سازه‌های فلزی صنعتی، انعطاف پذیری، باصرفه بودن، سرعت بالای نصب و سرعت بالای ساخت را ندارد. مهندسین ساختمان‌سازی یکی از علت‌های پیشرفت بالای کشورهای توسعه یافته و نوظهور را بکار بردن سازهای صنعتی از پیش ساخته شده در آنها می‌دانند. از این سازها می توان در زیر ساخت صنایع، تجاری، مسکونی، درمانی و غیره استفاده کرد.

برای ارتباط با کارشناسان و مهندسان گروه رویش با شماره ۳۴۵۵۷۱۶۴-۰۲۳ تماس بگیرید.

مطالب مرتبط