منظور از قالب بندی پلاستیکی چیست؟ نام دیگر این نوع از انواع قالب بندی، قالب بندی پلیمری است. این نوع از قالب بندی از جنس پلیمر بسیار بادوام ساخته شده و به همین دلیل، در برابر ضربه و فرسودگی مقاومت بسیار بالایی دارد.
ساخت این نوع از قالبها در ابعاد و اندازههای معین صورت میگیرد. به کار بردن این جنس از قالب بندی باعث افزایش سرعت انجام کار و سهولت اجرا در انواع دیوار، دال و ستونهای بتنی خواهد شد.
با توجه به این موضوع، این روزها، قالب بندی از نوع پلاستیکی، کاربرد زیادی داشته و بسیاری از مهندسان ساختمان و پیمانکاران از آن برای ساخت پروژههای مختلف استفاده میکنند. در ادامه در مورد این نوع از قالب اطلاعات بیشتری کسب میکنید.
آشنایی بیشتر با قالب بندی پلاستیکی
بدنه اصلی این قالب از جنس فلز ساخته شده است، اما برای ساخت این قالب بندی، روکشهای پلاستیکی مورد استفاده قرار میگیرند. این قالبها انواع مختلفی داشته که از پرطرفدارترین انواع آن در ساختمانسازی میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
- قالب پلاستیکی دیوار
- قالب بندی پلاستیکی ستون بتنی
- قالب بندی پلاستیکی سقف
آشنایی با مزایای قالب بندی پلاستیکی یا پلیمری
مهمترین مزایای استفاده از این نوع از قالب عبارت است از:
- دارای وزن سبک: آن چه باعث محبوبیت بیش از حد این نوع از قالب شده وزن سبک آن است. در کل در پروژههای ساختمانی بهدلیل سختی کار و استفاده از تجهیزات سنگین، بسیاری از افراد ترجیح میدهند که از تجهیزات سبک استفاده کنند. قالب بندی پلاستیک، وزن بسیار کمی داشته و بهعلت سبک بودن بهراحتی میتوان آن را در ساختمانسازی و اجرای پروژههای مختلف مورداستفاده قرار داد.
- دارای خاصیت عایق: این نوع از قالب بندی خاصیت عایق داشته و مانع از نفوذ سرما به سازههای بتنی و یخزدگی بتن میشود. با توجه به این موضوع برای جلوگیری از هرگونه آسیب به سازههای بتنی از قالببندی پلاستیکی میتوان در مناطقی با آب و هوای بسیار سرد استفاده کرد. البته تنها تصور نکنید که این قالب بندی برای مناطق سردسیر مناسب است. در مناطقی با شرایط آب و هوایی بسیار گرم نیز این نوع از قالب بندی مورد استفاده قرار میگیرد. درواقع، در شرایط آب و هوایی گرم، پلاستیک مانع از نفوذ گرما به بتن و تبخیر آب داخل آن و خشکی بتن میشود. همین موضوع این جنس از قالب بندی را بسیار پرطرفدار کرده است.
- عدم نیاز به روغن کاری: این جنس از قالب نیازی به روغن و روغن کاری نداشته و شما با خیال راحت میتوانید از آن در ساخت و ساز استفاده کنید.
- عدم نیاز به تمیز کردن: ساختار این قالب بندی به نحوی طراحی شده که پس از بازکردن نیازی به تمیز کردن آن ندارید. این مسئله به خاطر این است که در استفاده، بتن به صفحات قالب پلاستیکی نچسبیده و به سرعت میتوان دوباره بدون تمیزکاری مجدد از آن استفاده کرد.
- پروسه ساخت سریع: برای ساخت قالب بندی پلاستیک به زمان زیادی نیاز نیست. در حقیقت، هنگام ساخت انواع قالب بندی فلزی، باید در هر مرحله تا خشک شدن مواد مرحله قبل صبر کرد؛ اما در قالب بندی از جنس پلاستیک این طور نیست. جهت ساخت فقط باید دستگاه تزریق ABS را به کار برد. با به کاربردن قالبهای دقیق و تزریق ماده اولیه برای ساخت این جنس از قالب، در یک مرحله میتوان ساخت آن را بهطور دقیق انجام داد. به همین دلیل، قالبهای پلاستیکی بسیار دقیقتر از قالبهای فلزی بتن تولید میشوند.
البته این قالبها در کنار مزایای گفته شده، دارای معایبی نیز هستند که در ادامه به این معایب میپردازیم.
آشنایی با معایب قالب بندی پلاستیکی
مهمترین معایب استفاده از این جنس از قالببندی عبارتند از:
- عدم مقاومت بالا: قالب پلاستیکی، مقاومت بالایی نسبت به سایر دیگر مدلها نداشته و به همین دلیل، برای پروژههای بزرگ و طولانی معمولاً مورداستفاده قرار نمیگیرد.
- دارای دوام پایین: قالبهای پلاستیکی را نمیتوان به مدت طولانی و یا چند بار مورداستفاده قرار داد. درواقع، دوام آنها پایین بوده و تنها برای استفاده در یک پروژه ساختمانی مناسب هستند.
آشنایی با انواع قالب بندی پلاستیکی بتن
قالب بتن پلاستیکی دارای انواع مختلفی است که شامل موارد زیر هستند:
- قالب بندی پلاستیکی بتن-دیوار: از متداولترین قالبهای مورداستفاده در ساخت و ساز این نوع از قالب است که یک جایگزین عالی برای قالبهای فلزی مخصوصاً در بتن دیوار بهشمار میرود.
- قالب بندی پلاستیکی ستون بتنی: استفاده از این نوع از قالبها برای ساخت ستونها نیز محبوبیت زیادی دارد.
- قالب بندی پلاستیکی سقف: از نظر مهندسی ساختمان، این قالبها، برای استفاده در سقف بسیار عالی هستند. همچنین، قیمت آنها بسیار اقتصادی بوده و ایمنی بالایی دارند.
قیمت قالب پلاستیکی بتن
قیمت این قالبها بسیار معقول و اقتصادی بوده و همین موضوع باعث محبوبیت بیشتر آنها شده است. درواقع، در پروژههای کوچک ساختمانی که بودجه برای ساخت و ساز زیاد نیست؛ استفاده از این نوع از قالب بسیار معقولانه به نظر میرسد.
نحوه قالب بندی دیوار بتنی با پلاستیکی
این نوع از قالب بندی به آسانی در کنار هم قرار گرفته و از طریق اهرمهای قرمز رنگ با هم مچ یا همان جفت و جور خواهند شد. قالبهای روبرو به هم مانند قالبهای فلزی از طریق مهره و بولت به هم چفت و بست میشوند. برای قالب بندی پلاستیکی بتن، بولت استاندارد قالب فلزی مورداستفاده قرار میگیرد. قطر بولتها معمولاً بین 15 تتا 17 میلیمتر بوده و معمولاً همان مهرههای مورد استفاده در قالب فلزی در این جنس از قالب نیز استفاده میشود.
خلاصه
قالب بندی پلاستیکی از مهمترین انواع قالب است که در ساخت انواع پروژههای ساختمانی مورداستفاده قرار میگیرد. این قالب دارای مزایایی مانند قیمت مناسب و معقولانه، وزن سبک، دارای عایق برای شرایط آب و هوایی گرم و سرد و بسیاری از مزایای دیگر است که در این مقاله ذکر شدند.
البته در کنار این مزایا میتوان به معایبی مانند قابل استفاده برای پروژههای کوچک، عدم مقاومت بالا و دوام پایین اشاره کرد. امیدواریم شما با خواندن این مقاله اطلاعات لازم و کافی درباره قالببندی پلاستیکی را به دست آورید؛ اما اگر هنوز سوالی دارید میتوانید آن را با کارشناسان گروه رویش در میان بگذارید.