با توجه به این که امروزه قراردادهای زیادی برای ساخت و سازها وجود دارند. به همین دلیل شما قبل از فرایند ساخت و ساز خود باید این قراردادها را بشناسید و اعتبار و کارهایی آنها را بدانید. قانون مدیریت پیمان یا مدیریت پروژه یکی از این قراردادها است که با پیمانکار ساختمان بسته میشود و در آن متعهد میشود تا پایان ساخت پروژه با شما همکاری کند. حال این قرارداد چگونه است و برای عقد آن باید چه شرایطی داشته باشید؛ سوالاتی هستند که گروه رویش آن را برای شما عنوان خواهند کرد.
منظور از قانون مدیریت پیمان چیست؟
قرارداد مدیریت پیمان یا مدیریت پروژه قراردادی است که میان کارفرما و پیمانکار یک پروژه عقد میشود. در این قرارداد عنوان شده است که پیمانکار برای مدیریت و اجرای پروژه مسئول است و باید از صفر تا صد آن را انجام دهد. در مقابل آن نیز کارفرما باید درصدی از کل هزینههای پروژه را به عنوان کارمزد پیمانکاری به او پرداخت کند.
در واقع پیمانکار باید تمام کارهای ساخت یک پروژه را بر عهده گرفته و آن را انجام دهد و کارفرما نیز به عنوان سرمایهگذار باید منابع مالی آن را تامین کند. این قرارداد به طرفین معامله کمک میکند تا ریسک و خطرات فنی پروژه را کاهش دهند و با اطمینان خاطر کار خود را شروع کنند.
معمولا طرفین معامله قانون مدیریت پروژه را در ابتدای پروژه یا در نیمه آن تنظیم و عقد میکنند؛ اما باید تمام بندها را در آن مطالعه کرده و مطابق با آن انجام دهید.
انواع قانون مدیریت پیمان
با توجه به این که ساختمانهای مختلفی توسط مهندسان و پیمانکاران ساخته میشوند. به همین دلیل قراردادهای زیادی وجود دارند که در این بخش قصد داریم انواع قانون مدیریت پیمان را عنوان کنیم.
- پیمان مدیریت یا مدیریت پیمان
- پیمان امانی
- پیمان دستمزدی
- پیمانهای خاص (گلوبال)
- پیمان طرح و اجرا
- پیمان با تعیین پیمانکار عمومی
- پیمان کلید در دست یاO.T
- پیمان فاینانس (Finace)
هر کدام از این قراردادها بر اساس روش اجرا، نحوه محاسبات، پرداخت هزینهها و سود باهم تفاوتهایی دارند و شما باید قبل از عقد این قراردادها در مورد آنها اطلاعاتی را کسب کنید. به عنوان مثال در قراردادهای پیمان امانی، پیمانکار مسئول است تمام کارهای مربوط به ساخت و ساز و تجهیزات لازم برای شروع آن مانند نیروی انسانی، ماشینآلات، تجهیزات و مصالح ساختمانی را فراهم کند و مدیریت و حسابداری در پیمانکاری را انجام دهد.
برای ارتباط با مهندسان گروه رویش میتوانید با شماره 09122527317 تماس بگیرید.
شرایط عقد قانون مدیریت پیمان
شما برای این که بتوانید یک قانون مدیریت پروژه ببندید باید شرایط و ضوابطی داشته باشید. در واقع شما باید قادر باشید به تمام بندهایی که در متن قرارداد عقد شده است متعهد شده و آنها را رعایت کنید. البته برای هر کدام از قانون مدیریت پروژه شرایط و ضوابطی ذکر شده است که باید آنها را در متن قرارداد درج کرده باشند. حال اگر هر کدام از این ضوابط در متن قراردادهای پیمانی نباشند از نظر حقوقی این قرارداد فاقد ارزش بوده و اعتباری ندارد. حال در ادامه برای آشنایی بیشتر شما مهمترین شرایط قانون مدیریت پیمان را عنوان میکنیم.
طبق ماده ۱۳ قانون کار در قراردادهای پیمانکاری از جمله قانون مدیریت پروژه باید کارفرما قرارداد خود را با پیمانکار به گونهای منعقد کند که در آن پیمانکار متعهد شود تمام مقررات مربوط به قانون کار را در مورد کارکنان خود رعایت کند.
یکی دیگر از شرایط قانون مدیریت پیمان این است که در آن شرایط کلی صحت قرارداد رعایت شود. این شرایط طبق ماده ۱۹۰ قانون مدنی عبارتاند از: قصد طرفین و رضای آنها، اهلیت موضوع، معین بودن موضوع مورد معامله و مشروعیت قرارداد است. همچنین در ماده ۲۱۱ همین قانون ذکر شده است که طرفین معامله برای عقد قرارداد اهلیت داشته باشند و بالغ، عاقل و رشید باشند.
در قراردادهای قانون مدیریت پروژه که یک طرف یا طرفین آن دولت باشد باید شرایط عمومی پیمان در قرارداد رعایت شود. این شرایط هر ساله توسط سازمان برنامه و بودجه کشور اعلام میشود.
البته به غیر از این موارد شرایط قانون مدیریت پروژه زیادی وجود دارند که در آن به مسائل کلیدی و مورد نیاز قراردادهای پیمانکاری اشاره شده است. به طوری که برخی از مفاهیم نامشخص در آن رفع ابهام میشوند.
برای ارتباط با مهندسان گروه رویش میتوانید با شماره 09122527317 تماس بگیرید.
نحوه تنظیم قانون مدیریت پیمان
همان طور که در بالا اشاره کردیم در قانون مدیریت پروژه، طرفین معامله ریسکهای خود را تا حدود زیادی کاهش میدهند و میتوانند با خیال راحت قرارداد خود را اجرا کنند؛ اما شما برای عقد یک قرارداد باید با نحوه تنظیم آن آشنایی داشته باشید.
در مواد اول هر قرارداد، باید مشخصات طرفین و موضوع قرارداد را بنویسید. در صورتی که پیمانکار شخص حقوقی باشد باید برای امضا قرارداد نماینده قانونی خود را ارسال کند که لازم است اطلاعات و مشخصات آن در قرارداد قانون مدیریت پیمان درج گردد.
در مواد بعدی قانون مدیریت پروژه باید مدت زمان، آدرس و محل اجرای پروژه مشخص شود. همچنین در آن لازم است امور مالی مانند مبلغ قرارداد تعیین گردد. با توجه به این که اکثر پروژههای مدیریت پیمان بلندمدت هستند. لذا در قسمت مدت قرارداد بخشی به عنوان تمدید خودکار قرارداد درج کنید. برای این کار بهتر است یک جدول زمانبندی داشته باشید که شما با نگاه کردن به آن بتوانید یک دید کلی به پروژه داشته باشید.
در زمان تنظیم قرارداد قانون مدیریت پیمان باید در بخش مبلغ قرارداد، به موضوع کسور قانونی نیز اشاره کنید. این کسورات در واقع مبالغی هستند که قوانین مختلف از مبلغ اصلی قرارداد کسر میکنند. به طوری که هر کدام از آنها در بخشهای مشخصی هزینه میشوند. پرداخت عوارض و مالیات از جمله این کسورات قانونی هستند که باید در بندهای مختلف قانون مدیریت پروژه مشخص شود و تعیین گردد که چه کسی باید آن را پرداخت نماید.
شما در بخشی از قراردادهای مدیریت پیمان باید حقوق و تعهدات طرفین قرارداد را مشخص کنید. همچنین در آن لازم است طرفین معامله در مورد تضمینات قرارداد صحبت کنند تا در صورتی که یکی از طرفین معامله خلاف وظایف و مسئولیتهای خود عمل کنند باید از محل تضمینات قانون مدیریت پروژه خسارتهای وارد شده را جبران نماید.
در انتها نیز باید به موارد فسخ قرارداد و شیوه حل اختلافات احتمالی ایجاد شده بین طرفین معامله اشاره کنند؛ و در صورت لزوم در مورد موارد فورس ماژور صحبت نمایند. در صورتی که یک یا هر دو طرفین قرارداد قانون مدیریت پیمان دولت باشد در این صورت لازم است از قراردادهای همسان سازمان برنامه و بودجه برای قراردادهای پیمانکاری استفاده کنید. در واقع به یاد داشته باشید که نمیتوانید تنها به توافقهای طرفین اکتفا کنید.
مزایای مدیریت پیمان ساخت چیست؟
- این نوع قراردادها جزو قراردادهای شفاف و دقیق هستند.
- با انعقاد قرارداد قانون مدیریت پروژه میتوانید مسئولیتهای طرفین را مشخص کنید و تعیین کنید که در صورتی که خلاف آنها را انجام دهند چه عواقبی به دنبال خواهند داشت. این کار میتواند اطمینان طرفین را افزایش و خطرات احتمالی را کاهش دهد.
- شما در قرارداد قانون مدیریت پروژه میتوانید هزینهای پروژه را مشخص کنید و به راحتی آنها را محاسبه نمایید. در واقع شما به راحتی میتوانید هزینههای پروژه خود را مدیریت کنید.
- یکی از مزایای مدیریت پیمان ساخت این است که میتواند کیفیت اجرای پروژه را بهبود دهد و خطاهای احتمالی را کم کند.
- شما در قانون مدیریت پیمان میتوانید زمانی اجرای پروژه را محاسبه کرده و طبق زمانبندی، پروژه خود را به بهترین شکل انجام دهید.
- شما در این قرارداد میتوانید منافع خود را به راحتی به دست بیاورید. در واقع پیمانکار پول خود و کارفرما پروژه خود را به دست میآورد.
- عقد قرارداد قانون مدیریت پروژه میتواند رضایتمندی طرفین را افزایش دهد.
خلاصه
برای این که در پروژههای ساختمانی و عمرانی بتوانید وظایف و مسئولیتهای خود را به درستی مشخص کنید میتوانید از قراردادهای قانون مدیریت پیمان استفاده کنید. در این قرارداد تمام جوانب ساخت یک پروژه در نظر گرفته شده است و طبق قانون حقوقی تمام چالشها در آن پیشبینی شده است. به طوری که شما با تنظیم آن میتوانید یک همکاری خوبی داشته باشید. حال اگر نیاز به تنظیم یک قرارداد قانون مدیریت پروژه دارید میتوانید از مهندسان گروه رویش کمک بگیرید.
برای ارتباط با مهندسان گروه رویش میتوانید با شماره 09122527317 تماس بگیرید.