مهندسان ساختمان برای گودبرداری سازه‌های مختلف از مهاربندهای زیادی استفاده می‌کنند. این مهاربندها معمولا با توجه به حجم کار، میزان سربار و غیره تعیین می‌شوند که در امنیت کار حفاری شما مؤثر هستند. به همین دلیل شما برای انتخاب گودبرداری از مهندسان ساختمان گروه رویش کمک بگیرید. استفاده و پیاده‌سازی گودبرداری به کمک سازه نگهبان خرپایی شرایط خاصی دارد که کسب اطلاعات اولیه در مورد آن‌ها می‌تواند به شما کمک کند تا اطلاعات لازم را برای اجرای آن آماده کنید.

برای ارتباط با کارشناسان و مهندسان گروه رویش با شماره ۳۴۵۵۷۱۶۴-۰۲۳ تماس بگیرید.

منظور از گودبرداری به کمک سازه نگهبان خرپایی چیست؟

یکی از متداول‌ترین سازه‌هایی که در گودبرداری‌هایی با عمق کم مورد استفاده قرار می‌گیرد، گودبرداری به کمک سازه نگهبان خرپایی است که در آن خاکبرداری و تکمیل المان‌ها به صورت مرحله به مرحله انجام می شود. در این روش شما باید پشت سازه نگهبان را با مصالح مناسب پر نمایید تا به خاک متصل شوند.

در گودبرداری به کمک سازه نگهبان خرپایی یک عضو عمود و یک عضو مایل وجود دارد که بر روی خاک نصب شده‌اند. بقیه اجزای گودبرداری به کمک سازه نگهبان خرپایی به صورت افقی و قطری قرار می‌گیرند. به طوری که از ترکیب کلی همه این اجزا یک مثلث بر روی گودها تشکیل می شود.

شما در این مدل از روش‌های پایدارسازی گود تنها یک نیروی محور دارید و برای همین باید اتصالات خرپایی خود را به صورت مفصل مدل‌سازی نمایید. سازه نگهبان خرپایی را دقیقا در امتداد بار جانبی ناشی از رانش خاک دیواره گود قرار دهید. به طوری که عضو قایم آن با خاک دیواره گود در تماس باشد؛ زیرا تاثیر خمش بر روی آن‌ها زیاد است.

دقت کنید که اگر بین عضو قایم و دیواره گود فاصله باشد تاثیر این سازه نگهبان بر پایداری گود بی‌اثر خواهد بود. فاصله عضو قایم از دیواره گود بر اساس عوامل مختلفی تعیین می‌شوند. ولی حداکثر فاصله آن نباید بیشتر از ۴ متر باشد. این فاصله را مهندس ساختمان می‌تواند با در نظر گرفتن جنس خاک تعیین کند. البته لازم به ذکر است در صورتی که بر اثر بارندگی، خاک دیواره گود اشباع شود و از آن گلِ جاری شود در این حالت سازه نگهبان تاثیر محسوسی نخواهد داشت.

برای ارتباط با کارشناسان و مهندسان گروه رویش با شماره ۳۴۵۵۷۱۶۴-۰۲۳ تماس بگیرید.

مراحل اجرای سازه نگهبان خرپایی

مراحل اجرای سازه نگهبان خرپایی

شما برای این که بتوانید از تاثیر سازه نگهبان خرپایی استفاده کنید باید آن را طبق استانداردهای لازم و با در نظر گرفتن تمام نکات اجرای این سازه در داخل گودهای خود اجرا کنید. مراحل مختلف گودبرداری به کمک سازه نگهبان خرپایی را به صورت مفصل برای شما بیان می‌کنیم.

حفاری چاهک در امتداد گودبرداری

در اولین مرحله از گودبرداری به کمک سازه نگهبان خرپایی شما باید برای قرار دادن عضو قایم این سازه نگهبان چاهک‌هایی را حفر کنید. این چاهک‌ها باید در مجاورت دیواره گود و منتهی الیه زمین قرار داشته باشند. عمق این چاهک‌ها به جنس خاک، عمق گودبرداری و میزان سربار بستگی دارد. به صورت کلی عمق آن‌ها از سطح زمین برابر با عمق گود و عمق لازم جهت گیرداری مناسب عضو قایم در داخل خاک گود در تراز صفر- صفر (حدود 1.25 تا 1.35 برابر عمق گودبرداری) است؛ یعنی شما باید کمی بیشتر از عمق گود برای قرار دادن عضو قایم در درون این چاهک‌ها آن‌ها را حفر نمایید.

قطر این چاهک‌ها باید حدود ۸۰ تا ۱۰۰ سانتی‌متر باشند تا کارگر بتوانی به راحتی داخل آن فرو رفته و کار حفاری را انجام دهد. فاصله این چاهک‌ها نیز از هم به گونه‌ای باشد که برای نصب و اجرای ستون‌های ساختمان مزاحمت ایجاد نکند. همچنین بهتر است پس از حفاری چاهک‌ها از تماس دیواره آن با خاک و بتن جلوگیری کنید که برای این کار می‌تواند از پلاستیک استفاده نمایید.

نصب عضو قائم در سازه نگهبان خرپایی

در این بخش از مرحله گودبرداری به کمک سازه نگهبان خرپایی شما باید عضو قایم را در درون چاهک‌ها نصب کنید. معمولا نیروی کششی که به عضو قایم وارد می شود باعث بیرون آمدن آن در درون شمع پای می شود. البته نیرویی کششی که به شمع و عضو قایم وارد می شود تمایل بیرون آمدن آن‌ها از چاهک‌ها را نیز افزایش می‌دهد. حال نیروهایی که در مقابل این نیروی کششی مقاومت می‌کنند نیروی اصطکاک سطح جانبی شمع و خاک مجاور و نیروی ناشی از وزن آن‌ها است. حال در صورتی که نیروی کششی زیاد باشد شما می‌توانید شمع را با عمق بیشتری ایجاد کنید یا آن را به صورت پاشنه گیرداری اجرا نمایید.

به این صورت که در انتهای هر کدام از چاهک‌ها آرماتوربندی پاشنه گیرداری را قرار دهید و بعد از آن عضو قایم را در درون آن‌ها نصب نمایید تا با سفت شدن بتن در انتهایی چاهک‌ها این عضو قایم گیرداری خوبی داشته باشد. معمولا عضو قایم سازه نگهبان خرپایی را از جنس پروفیل دوبل IPE تهیه می‌کنند که برای گیرداری بیشتر روی آن چند ردیف برش گیر از نبشی یا ناودانی قرار می‌دهند.

پاشنه‌های گیرداری باید به گونه‌ای محاسبه شوند که پس از بتن‌ریزی بتوانند کشش ایجاد کنند و عضو قایم خرپا را تحمل کنند. معمولا در این مرحله از گودبرداری به کمک سازه نگهبان خرپایی قسمت زیرین عضو قایم تا تراز صفر-صفر ساختمان با بتن پر می شود تا بعدا بتوانید آن را جدا نمایید.

شروع روند گودبرداری با شیب پایدار

بعد از آن که شما عضو قایم را در فاصله‌های مناسب از گود قرار دادید و آن را با بتن گیرداری مناسبی ایجاد کردید حالا باید عضو مایل سازه نگهبان خرپایی را نصب کنید که برای این کار لازم است خاک مجاور عضو قایم را برداشته تا آن را نصب نمایید. حال اگر جنس خاک شما خیلی سفت باشد می‌تواند در مرحله حفر چاهک‌ها به جای حفر آن‌ها محل قرارگیری عضو قایم و عضو مایل را به صورت ترانشه شیب دار حفر کرده و عضو قایم و مایل را در جای خود نصب کنید. برای اطلاعات بیشتر در مورد گودبرداری شیب‌دار این مقاله را مطالعه نمایید.

اجرای فونداسیون برای نصب عضو مایل

وقتی شما خاکبرداری عضو مایل را تمام کردید و به کف گود رسیدید در این حالت باید قسمتی از خاک کف گود را برای گیرداری عضو مایل حفر کنید. بعد از آن لازم است فونداسیون منفرد عضو مایل را قالب‌بندی و آرماتوربندی کرده و آن را در محل مناسب بتن‌ریزی کنید. شما برای عضو مایل خود می‌توانید یک تکیه گاهی به صورت شالوده‌ای منفرد به ابعاد 80 تا 100 سانتی‌متر و ضخامت 50 سانتی‌متر به شکل مربع قرار دهید.

نصب عضو مایل سازه نگهبان خرپایی

در این قسمت از گودبرداری به کمک سازه نگهبان خرپایی شما باید پس از گیرش مناسب بتن عضو مایل را از کف به شالوده مربعی و از سمت بالا به قسمت بالایی عضو قایم متصل کنید. برای اتصال مناسب این اجزای خرپایی از شناژ استفاده کنید.

نصب سایر اجزای سازه نگهبان خرپایی

حالا شما باید خاکی که در امتداد عضو قایم و مایل خرپایی وجود دارد را به صورت مرحله به مرحله برداشته و بقیه اجزای افقی و قطری سازه نگهبان خرپایی را نصب ‌کنید. مرحله نصب سازه نگهبان خرپایی شما تمام شده است و شما می‌توانید بقیه خاک‌های بین خرپاهای مختلف را به وسیله ماشین حفاری بردارید. برای جلوگیری از ریزش دیواره گود در خاک‌های سست در این مناطق نیز می‌توانید از مهاربندهای قطری و تخته گذاری استفاده نمایید.

تثبیت کردن جداره‌های گودال

در این مرحله از گودبرداری به کمک سازه نگهبان خرپایی شما برای جلوگیری از ریزش موضعی خاک دیواره گود می‌توانید در آن‌ها شبکه فولادی (مش) و بتن پاشی (شاتکریت) نصب نمایید.

برای ارتباط با کارشناسان و مهندسان گروه رویش با شماره ۳۴۵۵۷۱۶۴-۰۲۳ تماس بگیرید.

خلاصه

گودبرداری به کمک سازه نگهبان خرپایی یکی از روش‌های پایدارسازی گود است که شما با حفر چاهک‌هایی دقیقا در حاشیه گود، عضو قایم را در درون آن‌ها قرار می‌دهید. بعد از آن با خاک‌برداری، فندانسوین عضو مایل را در کف صفر- صفر گود اجرا کرده و بعد از آن عضو مایل را به نصب کنید. قسمت بالایی عضو مایل را به قسمت بالایی عضو قایم متصل نمایید. خاک‌های بین این دو عضو خرپایی را با ماشین‌های حفاری برداشته و عضوهای افقی و قطری آن را نیز به تدریج نصب ‌کنید.

بعد از آن شما می‌توانید خاک‌های میان دو خرپا را برداشته و برای جلوگیری از ریزش خاک آن‌ها از مهاربندهای قطری و تخته گذاری استفاده کنید. در انتها نیز برای تثبیت دیوارهای گود آن‌ها را با شبکه فولادی یا بتن پاشی ایمن نمایید. حال با توجه به این که مراحل اجرا و نصب سازه نگهبان خرپایی نیاز به دقت بالایی دارد. لذا شما می‌توانید صفر تا صد آن را به مهندسان سازه گروه رویش بسپارید.

مقالات مرتبط

کارخانه اسکلت فولادی

گودبرداری به روش تاپ دان

اجرا سازه های cft