برای ساخت ساختمان‌های مختلف از گودبرداری‌های زیادی استفاده می‌کنند که هر کدام از آن برای محیط‌هایی با طراحی‌های خاص مناسب هستند. یکی از این گودبرداری‌ها، گودبرداری شیب‌دار است که شما به جای دیواره خاکی قائم در آن از دیوارهای خاکی شیب‌دار استفاده می‌کنید. برای استفاده از روش گودبرداری شیب‌دار شما نیاز به فضای بیشتری دارید تا بتوانید دیواره خاکی را با شیب پایدار ایجاد کنید. معمولا استفاده از این روش نیاز به راهنمای مهندسان ساختمان دارد که گروه رویش می‌تواند با استفاده از دانش روز جهان زاویه شیب پایدار را برای گودبرداری سازه‌های شما اندازه‌گیری کند.

برای ارتباط با کارشناسان و مهندسان گروه رویش با شماره ۳۴۵۵۷۱۶۴-۰۲۳ تماس بگیرید.

منظور از گودبرداری شیب‌دار چیست؟منظور از گودبرداری شیب‌دار چیست؟

گودبرداری ساختمان یکی از مسائل مهم و پیچیده ساختمان‌سازی است که به دلیل ناپایداری دیواره آن می‌تواند خسارت زیادی داشته باشد. برای این روش مهندسان ساختمان از انواع روش‌های پایدارسازی گود استفاده می‌کنند که یکی از آن‌ها گودبرداری شیب پایدار است. در این روش شما باید شیبی را به عنوان شیب پایدار خود انتخاب کنید که کمترین لغزش را در برابر عوامل تهدید کننده محیطی و جویی داشته باشد.

همچنین شما بتوانید بعد از شیب برداری آن را در محافظت کنید و تا پایان پروژه آن را سالم نگه دارید. این موضوع به خصوص در گودبرداری‌هایی با عمق زیاد به چشم می‌خورد و شما باید این موضوع را در آن‌ها تحلیل و بررسی کنید. برای پایدار سازی گود میتوانید روش‌های پایدارسازی گود را مطالعه نمایید.

معمولا در خاکبرداری های وسیع لازم است خاک زیادی از زمین بردارند که در آن به مهاربندی عرض نیاز دارید. این مهاربندها باید عمود بر دیواره باشند که معمولا به صرفه نیستند و در برخی مواقع اجرای آن‌ها بسیار سخت می‌باشد. معمولا در گودبرداری‌های کوچک شیب‌دار استفاده از این مهاربندی‌های عرضی یا دیواره‌های گود به فضای قابل دسترسی اطراف گود بستگی دارد. به طوری که اگر میزان فضای دسترسی شما زیاد باشد می‌توانید از این روش اقتصادی برای گودبرداری ساختمان خود استفاده نمایید.

البته در برخی مواقع مشاهده شده است که استفاده از گودبرداری شیب‌دار باز و عریض برای استفاده دائم لازم و ضروری است و شما برای انجام آن‌ها باید از مهندسان عمران کمک بگیرید. این گودبرداری شیب پایدار به خصوص در معادن استخراج می‌تواند خیلی مهم باشند؛ زیرا در آن شما قرار است به مدت طولانی از این گودها برای استخراج و عبور و مرور ماشین‌آلات سنگین استفاده کنید. لذا در این موقع هیچگاه بدون نظر مهندس عمران اقدام به گودبرداری شیب پایدار نکنید. به صورت کلی می‌توان بیان کرد که استفاده از روش گودبرداری شیب‌دار نسبت به روش‌های پایدارسازی گود دیگر بسیار به صرفه است و می‌تواند سرعت و ایمنی کار شما را افزایش دهد.

توجه به جنس خاک زیرین (Subsoi) در مورد اجرا کردن گودبرداری شیب‌دار بسیار مؤثر است و شما باید نو ع خاک را بررسی کنید و پایداری آن را آزمایش نمایید تا متوجه شوید که خاک شما پایداری لازم را دارد. در غیر این صورت صرفا بر اساس ملاحظات اقتصادی نمی‌توان از گودبرداری شیب پایدار استفاده کرد. شما می‌توانید پایداری شیب خاک‌های دانه‌ای (granular soils) را بر اساس زاويه مقاومت برشی (shearing resistance angle) اندازه‌گیری کنید. در واقع اصطکاک زاویه داخلی خاک را با لایه‌های آن بررسی کنید و بر اساس آن‌ها برای اجرای گودبرداری‌های شیب‌دار تصمیم بگیرید.

برای ارتباط با کارشناسان و مهندسان گروه رویش با شماره ۳۴۵۵۷۱۶۴-۰۲۳ تماس بگیرید.

استفاده از گودبرداری شیب پایدار مناسب چه ساختمان‌هایی است؟

استفاده از گودبرداری شیب پایدار مناسب چه ساختمان‌هایی است؟

با استفاده از این که در روش گودبرداری شیب‌دار شما از سازه‌های مهاربند استفاده نمی‌کنید. لذا هزینه ساخت و ساز ساختمان را به شدت کاهش می‌دهید؛ اما با این وجود اگر سطح گودبرداری به مدت طولانی در هوای باز باقی بماند می‌تواند پایداری گود را کاهش دهد. لذا شما در این حالت می‌توانید از شاتکریت (Shotcrete) یا ورق‌های پلاستیکی گود را در برابر هوازدگی و بارندگی حفظ کنید.

با توجه به این که در گودبرداری شیب پایدار شما نیاز به خاک‌برداری زیادی دارید و باید به زمین‌های مجاور وارد شوید. لذا استفاده از آن در مناطق شهری با محیط بسته مناسب نیست. همچنین در خاک‌هایی که پایداری آن‌ها کم و به اصطلاح سست هستند استفاده از این روش گودبرداری توصیه نمی‌شود. در زمین‌هایی که میزان دبی آب زیرزمینی آن‌ها زیاد است شما بهتر است از روش‌های گودبرداری دیگری استفاده کنید.

عوامل مؤثر در اجرای گودبرداری با شیب پایدار

شما گودبرداری شیب پایدار را نمی‌توانید در هر محیط و منطقه‌ای اجرا کنید. از این روش زمانی استفاده کنید که امکان ایجاد شیب در زمین وجود داشته باشد و این دبی آب زیرزمینی که به گود وارد می‌شود کم باشد. در غیر این صورت گود با آب‌های زیر زمینه پر شده و امکان گودبرداری را مختل می‌کند. در اجرای گودبرداری شیب‌دار عوامل دیگری نیز موثر هستند که نوع خاک، میزان رطوبت خاک، عمق خاکبرداری، زاویه شیب خاکبرداری، فشارهای سربار خاک، میزان هوازدگی خاک و غیره از جمله آن‌ها هستند که بررسی هر کدام از آن‌ها نیاز به کمک مهندسان ساختمان دارد.

به عنوان مثال اگر شما فضای کافی داشته باشید و تراکم دانه‌های خاک شما مناسب باشد در این صورت بدون نیاز به سازه نگهبان می‌توانید از گودبرداری شیب پایدار استفاده کنید. همچنین شما بعد از آن که گودبرداری شیب‌دار خود را انجام دادید باید مواظب هوازدگی و بارش باران‌های مختلف به داخل گود باشید تا پایداری آن‌ها را سست نشود. لذا برای این کار تمهیداتی را در نظر بگیرید.

اینجا بخوانید: گودبرداری و اجرای سازه به روش تاپدان چیست؟

ضوابط و آیین‌نامه گودبرداری شیب‌دار

مطابق بند ۷-۳-۳-۴-۸ مبحث هفتم مقررات ملی ساختمان، شما برای تعیین خطرپذیری گودال در حالت‌های شیب‌دار باید از جدول زیر استفاده کنید.

جدول ارزیابی خطر گود با شیب پایدار
عمق گود خطر گود
کمتر از ۹ متر معمولی
بین ۹ تا ۲۰ متر زیاد
بیش از ۲۰ متر بسیار زیاد

بر اساس این جدول شما برای اجرای گودبرداری شیب پایدار باید طبق زیر اقدام کنید.

  1. در صورتی که خطر گودبرداری شما معمولی باشد باید از مهندس طراح ساختمان برای طراحی و اجرای گود کمک بگیرید.
  2. اگر خطر گود شیب‌دار زیاد باشد، آنگاه شما برای طراحی و اجرای آن باید از یک شرکت مهندسی ژئوتکنیک ذیصلاح استفاده کنید.
  3. حال اگر خطر گود شما بسیار زیاد باشد یا این که موقعیت ساختمان‌های مجاور شما بسیار حساس ارزیابی شده باشد در این صورت شما باید از یک شرکت مهندسی ژئوتکنیک ذیصلاح برای طراحی گودبرداری، از این پیمانکار ذیصلاح برای عملیات پایدارسازی گود و از یک مهندس ناظر برای نظارت بر اجرای پیمانکار کمک بگیرید.

خلاصه

افرادی که قصد دارند برای گودبرداری ساختمان خود از روش گودبرداری شیب پایدار استفاده کنند باید بدانند که روش اجرای آن نسبت به روش‌های پایداری سازی گود دیگر بسیار به صرفه است و شما می‌توانید آن را بدون نیاز به سازه نگهبان یا مهاربند اجرا کنید؛ اما برای اجرای گودبرداری شیب‌دار باید به عوامل زیادی توجه کنید و دقت کنید که شرایط اجرای گودبرداری شیب پایدار در محل مورد نظر وجود داشته باشد. معمولا در مناطقی که دبی آبی زیرزمینی زیاد باشد استفاده از گودبرداری شیب‌دار مناسب نیست.

هم‌چنین در شهرهایی که شما نمی‌توانید به خاک همسایه وارد شوید امکان استفاده از این روش وجود ندارد؛ زیرا شما باید با ایجاد شیب، دیواره قایم را خراب کنید که برای این کار به فضای بیشتری نیاز دارید. تعیین شیب مناسب برای گودبرداری شیب‌ پایدار یکی از مواردی است که حتما آن را با نظر مهندسان و کارشناسان تعیین کنید. برای این کار می‌توانید با مهندسان سازه گروه رویش به عنوان کارشناسان گودبرداری صحبت نمایید تا آن‌ها تمام توضیحات لازم را برای شما بیان کنند.

برای ارتباط با کارشناسان و مهندسان گروه رویش با شماره ۳۴۵۵۷۱۶۴-۰۲۳ تماس بگیرید.

مطالب مرتبط