اگر کمی در مورد ساخت‌وساز و مصالح ساختمانی آشنایی داشته باشید حتما می‌دانید که آرماتور چیست و نحوه اجرای آن در فرایند ساختمان‌سازی چگونه است. با این حال یادگیری مسائل مربوط به آرماتوربندی و انواع آن می‌تواند به شما کمک کند تا با آگاهی کامل برای ساختمان‌های خود آرماتور از گروه رویش کمک بگیرید.

منظور از آرماتور چیست؟

آرماتور (reinforcement rebar) یکی از مهم‌ترین اجزای ساخت‌وساز ساختمان است که افراد زیادی آن را با میلگرد (rebar) اشتباه می‌گیرند. میلگردها نوعی پروفیل‌هایی تو پر هستند که سطح مقطع دایره‌ای شکل دارند. جنس میلگردها از فولاد است و شما می‌توانید آن‌ها را به شکل‌های دلخواه تغییر دهید. به عنوان مثال میلگردها قابلیت برشکاری، خمکاری، جوشکاری یا بستن با سیم مفتول دارند. به همین دلیل کاربرد آن‌ها در تمام مراحل ساخت ساختمان به چشم می‌خورد. آرماتور نیز به میلگردهای تغییر شکل یافته می‌گویند. در واقع وقتی شما میلگردها را با برش‌کاری و خمکاری تغییر شکل می‌دهید نام آن‌ها از آرماتور به میلگرد تغییر می‌یابد.

در واقع می‌توان بیان کرد که آرماتورها همان میلگردهای تغییر شکل یافته هستند که شما می‌توانید آن‌ها را برای ساخت و ساز خود استفاده کنید. در حال حاضر انواع میلگردها وجود دارند که آن‌ها را از نظر شکل ظاهری، جنس، محل استفاده و غیره دسته‌بندی می‌کنند.

مطالب مرتبط: انواع اصطلاحات آرماتور

آرماتوربندی در ساختمان‌سازی چیست؟

وقتی آرماتورها در کنار یکدیگر قرار می‌گیرند با بست فلزی، سیم آرماتوربندی یا جوشکاری آن‌ها را به هم وصل می‌کنند، به این کار آرماتوربندی می‌گویند. آرماتوربندی یکی از اصول استحکام ساختمان و مقاوم‌ سازی ساختمان است که پیمانکاران باید آن‌ها را با دقت بیشتری انجام دهند. بتن‌ها حالتی خمیری شکل دارند و به هنگام بتن‌ریزی این آرماتورها هستند که بتن را در حالت استاندارد نگه می‌دارند و به سازه شما شکل می‌دهند؛ بنابراین شما باید این مراحل را با دقت بیشتری انجام دهید.

به صورت کلی می‌توان بیان کرد، در آرماتوربندی ساختمان، ابتدا میلگردها را به اشکال مختلفی تبدیل می‌کنند و بعد از آن به هم جوش خورده و یا به وسیله سیم‌های آرماتوربندی متصل می‌شوند. بعد از آن اسکلت ساختمان ساخته شده که به آن آرماتوربندی می‌گویند. بعد از انجام این مراحل بخش بتن‌ریزی سازه شروع می‌شود. مشخصات آرماتورهایی که در ساختمان‌سازی به کار برده می‌شوند می‌توانند روی استحکام ساختمان و آرماتوربندی‌ها مؤثر باشند.

انواع آرماتورها در بازار

انواع آرماتورها در بازار

تنوع آرماتورها در بازار بسیار زیاد است؛ اما با این حال آن‌ها به صورت کلی به دو دسته آرماتور طولی و آرماتور عرضی تقسیم می‌شوند. هر کدام از این آرماتورها ویژگی‌هایی دارند که در ادامه آن‌ها را برای شما معرفی می‌کنیم.

آرماتور طولی یا آرماتور اصلی

آرماتور طولی آرماتوری است که در راستای طول ساختمان مورد استفاده قرار می‌گیرد. این آرماتورها بیشتر در تیر و ستون ساختمان وجود دارند. معمولا این نوع آرماتورها از میلگرد A3 با قطر ۱۰ الی ۵۰ میلی‌متر ساخته می‌شوند.

آرماتور عرضی یا آرماتور فرعی

آرماتورهای عرضی نیز به آرماتورهایی گفته می‌شوند که در عرض میلگردهای طولی قرار می‌گیرند. این آرماتورها معمولا از گسترش ترک در تیرها جلوگیری می‌کنند و می‌تواند در مقاوم‌سازی ساختمان موثر باشند. معمولا آرماتورهای عرضی یا فرعی از میلگردهایی با قطر ۶ تا ۱۲ میلی‌متر تولید می‌شوند.

انواع میلگرد تقویتی در آرماتوربندی

در آرماتوربندی ساختمان از انواع میلگردهای اصلی و فرعی برای ساخت‌وساز استفاده می‌کنند. میلگردهای اصلی همان آرماتورهای اولیه هستند که آن‌ها را به صورت طولی در ساختمان بدون تغییر شکل استفاده می‌کنند. در حالی که میلگردهای عرضی با تغییر شکل مورد استفاده قرار می‌گیرند. در این میان نیز آرماتورهای تقویتی وجود دارند که برای تقویت استحکام سازه استفاده می‌شوند. این آرماتورهای تقویتی که با نام میلگردهای تقویتی نیز شناخته می‌شوند که از شمش‌های فولادی نورد گرم تولید می‌شوند. به همین دلیل می‌توان دریافت که مقاومت کششی آن‌ها زیاد است و آن‌ها می‌تواند تا ۱۸۰ درجه خم شوند. در واقع شما می‌توانید آن‌ها را خیلی راحت در آرماتوربندی خود استفاده کنید. در حال حاضر آرماتورهای تقویتی زیادی در بازار وجود دارند که در ادامه به چند مورد آن‌ها اشاره می‌کنیم.

آرماتور تقویتی اتکا

آرماتورهای اتکا یا ادکا یکی از آرماتورهای تقویتی هستند که از آن برای تحمل نیروهای برشی و اتصال مناسب تیر به تیرچه استفاده می‌کنند. آن‌ها هم‌چنین می‌توانند مانع لغزیدن تیرچه بر روی تیر شوند. لذا استفاده از آن‌ها در ساختمان‌سازی بسیار ضروری است.

آرماتور تقویتی حرارتی

آرماتورهای حرارتی برای کنترل ترک‌های ناشی از تنش‌های حرارتی و جمع شدگی بر روی سقف استفاده می‌شوند و مقاومت کششی بالایی دارند. به همین دلیل آن‌ها بهترین گزینه برای جلوگیری از ترک‌خوردگی بتن هستند. آن‌ها می‌توانند باعث جلوگیری از گسستگی دیافراگم سقف، افزایش باربری سازه و غیره شوند. لذا می‌توانند طبق قانون مقاوم‌ سازی ساختمان سازه‌ها را در برابر خطراتی مانند زلزله مقاوم کنند.

آرماتور تقویتی خاموت یا رکاب

خاموت‌ها همان آرماتورهایی هستند به صورت قایم در تیرها و ستون‌ها قرار می‌گیرند. آن‌ها شبیه مقطع تیر هستند و به صورت تنگ بسته یا تنگ باز در سازه‌های بتن آرمه بسته می‌شوند. این خاموت‌ها از بیرون زدن آرماتورهای طولی جلوگیری می‌کنند. لذا آن‌ها در تمام قسمت‌های ساختمان به یک اندازه خواهند بود. البته استفاده از آن‌ها اثر کمانش را کاهش، تحمل نیروهای برشی را آسان و از گسترش ترک‌ها جلوگیری می‌کند. لذا کاربرد آن در ساختمان‌سازی بسیار ضروری است.

کاربرد و مزایای آرماتورها چیست؟

در بالا بیان کردیم که آرماتورها، میلگردها و میلگردهای تقویتی دارای کاربرد خاصی در ساختمان‌سازی هستند که اطلاع در مورد آن‌ها به شما کمک می‌کند تا آن‌ها را بهتر بشناسید.

میلگرد: میلگردها همان آرماتورهای اولیه هستند که به حالت اولیه خود قرار دارند و شما می‌توانید از آن‌ها برای ایجاد مقاومت‌های بار سازه استفاده کنید.

آرماتور تقویتی: آرماتورهای تقویتی همان میلگردهای تقویتی هستند که در فرایند آرماتوربندی استفاده می‌شوند. آن‌ها مقاومت و استحکام بتن را در برابر فشار‌های خارجی و داخلی افزایش می‌دهند و از ترک خوردن آن‌ها جلوگیری می‌کنند. هم‌چنین آن‌ها میلگردهای اصلی را در ساختمان محکم نگه داشته تا از جای خود حرکت نکنند. این کار می‌تواند مقاومت میلگردها را افزایش داده و بار‌های وارد شده به ساختمان را به صورت اصولی توزیع و مقاومت ساختمان را افزایش دهد. در این میان نیز از اسپیسر پلاستیکی و اسپیسر‌های بتنی نیز استفاده می‌کنند که فاصله‌بندی آن‌ها را کنترل می‌کند.

مزایای آرماتوربندها

آرماتوربندی یکی از اصول کاربردی و مهم در ساخت ساختمان‌ها و سازه‌های مدرن است که با توجه به آن‌ها می‌توان ساختمان‌هایی با شکل و شمایل‌های مختلف ایجاد کرد. آرماتوربندی صحیح می‌تواند استحکام ایمنی ساختمان‌ها را افزایش دهد. حال در ادامه به مزایا استفاده از آرماتوربندی اشاره می‌کنیم.

  1. فشرده‌سازی و تراکم سازی بیشتر بتن
  2. کاهش هزینه نگهداری بتن
  3. مقاومت بالای بتن در برابر آب و آتش
  4. تقویت استحکام کششی بتن آرمه
  5. شکل‌پذیری بتن
  6. پایداری بیشتر سازه بتنی
  7. جلوگیری از انحراف ساختمان

خلاصه

آرماتور یکی از مهم‌ترین بخش ساختمان‌سازی است که شما در آن اسکلت اصلی ساختمان را می‌سازید. این روش یکی از روش‌های مهمی است که باید آن‌ها را با دقت بالایی انجام دهید و تمام قوانین و استانداردهای آرماتوربندی را در آن رعایت نمایید. هر کدام از آرماتورهای طولی و عرضی با قواعد خاصی در ساختمان‌سازی قرار داده می‌شوند که روی استقامت ساختمان مؤثر خواهند بود.  آرماتوربندی آن‌ها نیز به گونه‌ای خواهد بود که می‌تواند اثر تعیین کننده‌ای در ساختمان‌های مرتفع و بزرگ باشد. لذا شما برای استفاده  از این روش‌های آرماتوربندی با رعایت قوانین ساخت و ساز  می‌توانید از گروه رویش استفاده کنید. گروه رویش با استفاده از بزرگترین سیستم مهندسی خود قادر است آرماتورها را به بهترین روش برای شما در سازه های مختلف آرماتوربندی کند.

برای ارتباط با کارشناسان و مهندسان گروه رویش با شماره 09122527317 تماس بگیرید.

مطالب مرتبط