در سازه‌های مختلف ساختمانی، جهت گودبرداری را با روش‌های مختلفی انجام می‌دهند. وجود شرایط مختلف در جهان باعث شده است تا مهندسان ساختمان با استفاده از دانش روز دنیا اقدام به ابداع روش‌های پایدارسازی گود کنند که روش مهار متقابل (استرات) یکی از آن‌ها است. استفاده از این روش برای گودهای عمیق و عریض کاربرد دارد که شما می‌توانید آن‌ها را به راحتی روی سازه‌های گود اجرا کنید. برای استفاده از گودبرداری به روش مهار متقابل شما نیاز به شناسایی بخش‌های مختلفی از گودبرداری دارید که مهندسان گروه رویش می‌توانند به شما بهتر کمک کنند.

منظور از گودبرداری به روش مهار متقابل چیست؟

برای پایدارسازی گودهایی با عرض کم تا حدود ۱۰ متر می‌توانید از روش مهار متقابل استفاده کنید. البته استفاده از روش گودبرداری در گودال‌هایی با عرض متوسط نیز رایج است. در این روش شما در دیواره‌های خاکی چاهک‌هایی را ایجاد می‌کنید و در درون آن‌ها پروفیل‌های H را قرار می‌دهید. سپس درون این چاهک‌ها را با بتن‌های سبک پر می‌کنید تا پایداری گودبرداری شما را محکم شود و به گودبرداری خود ادامه دهید.

برای ارتباط با کارشناسان و مهندسان گروه رویش با شماره 09122527317 تماس بگیرید.

نحوه اجرای گودبرداری به روش مهار متقابل

نحوه اجرای گودبرداری به روش مهار متقابل

شما برای گودبرداری به روش استرات باید مراحلی را طی کنید که آن‌ها را به صورت خلاصه ذکر می‌کنیم.

  1. در حاشیه زمین چاه‌هایی روبروی هم حفر کنید.
  2. در درون این چاه‌ها قفسه‌های آرماتور را قرار دهید.
  3. حالا شاخک‌هایی مانند ناودانی و نبشی را به پروفیل‌ها متصل کنید تا با بتن چاه درگیری بیشتری داشته باشند.
  4. پروفیل‌ها را در درون چاه‌ها قرار دهید.
  5. داخل چاه را با بتن پر کنید.
  6. قسمت فوقانی هر دو سولجر را به کمک تیرها و خرپاها به هم متصل کنید.
  7. بعد از انجام مراحل بالا عملیات گودبرداری را به صورت مرحله به مرحله طی کنید.

حال این روش را به صورت مفصل برای شما بیان می‌کنیم.

شما در دو طرف گود چاه‌هایی را در مقابل هم حفر می‌کنید. برای اجرای شمع‌ها در انتهای این چاه‌ها شما باید به اندازه آن‌ها نیز حفاری چاه‌ها را بعد از تراز صفر – صفر ادامه دهید. در واقع شما برای تامین طول مهاری در انتهای پایین این چاه‌ها باید شمع سولجرها را اجرا کنید. معمولا اندازه آن‌ها حدود ۱.۲۵ تا ۱.۳۵ برابر عمق است؛ یعنی اگر عمق گودال شما ۱۰ متر باشد در این صورت شما باید حدود ۱۲ تا ۱۴ متر برای اجرای شمع سولجرها حفاری کنید.

حالا قفسه آرماتور شمع‌ها را آماده کرده و سولجرها را طبق محاسبات انجام شده به آرماتوربندی شمع‌ها وصل کنید. دقت کنید که قسمت تحتانی سولجر ها باید به یک اندازه مشخص در شمع‌ها فرو بروند. بعد از آن سولجرها را با آرماتوربندی شمع‌ها با هم در درون چاه‌ها قرار ‌دهید. سپس داخل چاه را با بتن پر ‌کنید. موقع قرار دادن سولجرها در درون چاه باید آن‌ها را به گونه‌ای قرار دهید که قسمت بالایی آن‌ها با تراز صفر- صفر عمق گودال همسان باشد. حالا دستک فشاری فوقانی را نصب ‌کنید و از سرگیر شدن آن‌ها برای کارگران و ماشین‌های حفاری جلوگیری نمایید.

در گودبرداری به کمک استرات شما باید بخش اول گودبرداری را تا جایی ادامه دهید که به خاک پایدار برسید یا تا جایی ادامه دهید که سولجر بدون دستک فشاری رانش زمین را تحمل کند. شما این عمق از گودبرداری را باید به کمک مهندسان ساختمان با محاسبه به دست بیاورید.

در این مرحله از گودبرداری به کمک استرات لازم است شما دستک فشاری دو سولجر روبروی هم را اجرا کنید تا آن‌ها بتوانند در داخل گود پایدار شوند؛ در غیر این صورت فشار رانش خاک آن‌ها را به داخل گود فشار خواهد داد. ولی دستک‌های فشاری از این امر جلوگیری می‌کنند. به همین دلیل شما باید مقاومت خمشی سولجرها را به مقدار زیادی افزایش دهید تا استقامت خود را حفظ کنند.

حالا این روش گودبرداری به کمک مهار متقابل را ادامه دهید تا به کف گودال برسید.

مزایا و معایب گودبرداری به روش مهار متقابل

استفاده از روش استرات برای مهاربندی گودال‌های مختلف نسبت به روش‌های دیگر مزایا و معایبی دارد که آشنایی در مورد آن‌ها می‌تواند به انتخاب شما کمک کند.

مزایا گودبرداری مهار متقابل

  1. استفاده از گودبرداری به کمک استرات موجب افزایش باربری سولجر می‌شود و می‌تواند مانع تغییر شکل آن و نشست خاک به پشت دیوار شود. این ویژگی زمانی اهمیت دارد که در پشت گود ساختمان‌هایی وجود داشته باشد.
  2. سرعت اجرا گودبرداری در آن زیاد است.
  3. هزینه گودبرداری به کمک استرات نسبت به روش‌های پایدارسازی گود کمتر است.
  4. مهار متقابل نسبت به گودبرداری به کمک سازه نگهبان خرپایی فضای کمتری می‌گیرد.
  5. اتصالات در گودبرداری به کمک مهار متقابل نسبت به گودبرداری خرپایی کمتر است.
  6. شما می‌توانید مهار متقابل را با روش‌های پایدارسازی گود دیگر ترکیب کنید. این عمل می‌تواند در حفاری ترانشه ها و کانال‌ها مورد استفاده قرار بگیرد.
  7. استفاده از روش گودبرداری به کمک مهار متقابل بسیار آسان است و شما در آن به نیروی متخصص انسانی، مصالح و دستگاه‌های خاصی نیاز ندارید.

معایب روش گودبرداری مهار متقابل

  1. اگر عرض گود شما بیشتر از ۱۰ متر باشد می‌تواند هزینه اجرای گودبرداری به کمک مهار متقابل را زیاد کند. به طوری که زمان اجرای پایدارسازی گود نیز افزایش می‌یابد.
  2. اگر عمق گود شما زیاد باشد استفاده از روش گودبرداری به کمک استرات زمان و هزینه زیادی را می‌طلبد. لذا قبل از اجرای گودبرداری و انتخاب بهترین روش برای آن این مسائل را در نظر بگیرید.
  3. استفاده از روش گودبرداری به کمک استرات می‌تواند برای ماشین‌آلات سرگیر باشد. به طوری که اگر آن‌ها به دستک‌های فشاری بخورند ممکن است گود فروبریزد.

برای ارتباط با کارشناسان و مهندسان گروه رویش با شماره 09122527317 تماس بگیرید.

گودبرداری به کمک مهار متقابل در گودهای عریض

در صورتی که عرض گودال‌های شما زیاد باشد در این صورت فشار زیادی به دستک‌ها وارد می‌شود که می‌تواند آن‌ها را هر لحظه متلاشی یا به داخل گودال خم کند. در این صورت شما می‌توانید از مقاطعی استفاده کنید که شعاع ژیراسیون بالایی داشته. در حال حاضر پروفیل‌های لوله‌ای یا پروفیل‌هایی با مقطع قوطی می‌توانند به عنوان مقاطعی با ژیراسیون بالا مورد استفاده قرار بگیرند.

البته شما در این روش می‌توانید از خرپاها و تیرهایی با مقطع I شکل نیز استفاده کنید که شعاع ژیراسیون آن‌ها کم است ولی می‌توانید با اتصال بندی‌های جدید این شعاع ژیراسیون را افزایش دهید.

گودبرداری به کمک استرات در گودهای عمیق

 در صورتی که عمق گود شما زیاد باشد در این صورت به سولجر ها لنگر خمشی زیادی وارد می‌شود که در این صورت شما می‌توانید از پروفیل‌های سنگین‌تری استفاده کنید. برای حل این مشکل می‌توانید بعد از آن که یک‌بار سولجرها و دستک‌های فشاری را اجرا کردید گودبرداری را شروع کنید. بعد از آن که به یک قسمتی از گود رسیدید دوباره سولجر ها دستک‌های فشاری جدیدی را در آن اجرا کنید. دقت کنید که فاصله بین دستک‌های مختلف در عمق‌های گودال با هم به قدری باشند که برای کارگران و ماشین‌آلات مختلف مزاحمت ایجاد نکنند.

خلاصه

گودبرداری به کمک مهار متقابل یکی از روش‌های پایداری گود است که شما در آن می‌توانید با استفاده از سولجرها و دستک‌های فشاری در قسمت‌های مختلفی از گود مهاربندهایی ایجاد کنید. چاه‌های این مهاربندها باید کاملا دو به دو روی به روی هم باشند تا شما بتوانید دستک‌ها را روی آن‌ها پیاده‌سازی کنید. برای گودهای عریض شما می‌توانید در وسط آن‌ها پروفیل‌های دیگری را قرار دهید و در گودهای عمیق می‌توانید در فواصل معین شده دستک‌های جدیدی را نصب کنید. برای اجرای هر کدام از این روش‌ها می‌توانید از مهندسان با تجربه و متخصص شرکت عمرانی گروه رویش کمک بگیرید.

برای ارتباط با کارشناسان و مهندسان گروه رویش با شماره 09122527317 تماس بگیرید.

مطالب مرتبط